Överraskningarnas paket julen till ära

Stämning. Julkonserten med sång och dikt blir garanterat annorlunda. Musiken står Kerstin Stubb (t.v.) och Ralf Eriksson för medan Gunnel Fjäder (2:a fr.v.) och Siv Fagerlund läser dikter. Foto : Mikael Heinrichs.
Stämning. Julkonserten med sång och dikt blir garanterat annorlunda. Musiken står Kerstin Stubb (t.v.) och Ralf Eriksson för medan Gunnel Fjäder (2:a fr.v.) och Siv Fagerlund läser dikter. Foto : Mikael Heinrichs.
Duon Kerstin Stubb och Ralf Eriksson har under de senaste par åren hunnit bli välbekanta för många lyssnare. Nu bjuder de till med en annorlunda julkonsert.
Den traditionella julkonserten var något som duon funderat mycket kring hur man kunde förverkliga. I fjol höll man ett rätt traditionellt julmusiktillfälle i Gamla kommunalstugan i Pargas och konstaterade att lokalen var ypperlig för ändamålet. Stämningsfull, god akustik och bra läge.
– Helt utan vår vetskap hade Siv Fagerlund satt ihop en samling dikter med julen som tema och då vi fick reda på det konstaterade vi att det här kunde bli någonting spännande, säger Ralf Eriksson.
Nu blir det två diktkonserter under rubriken ”Julens tid är här”, där sång och musik varvas med dikter.
– Vi tar fasta vid temat i sångerna och det hela kommer att förverkligas som så, att det blir en vers eller två ur sången och sedan läses en dikt som anknyter till tematiken, avslöjar Fagerlund.
Meningen är att kunna erbjuda någonting helt nytt och annorlunda.
– Vi har arrangerat flera liknande tillfällen där vi kombinerat musik och dikt i Houtskär, men förstås inte med julen som tema, säger Fagerlund som tillsammans med Gunnel Fjäder kommer att läsa dikterna.
– Musiken kommer att vara både svensk och amerikansk, men alla texter är svenskspråkiga. Även Zacharias Topelius kommer att finnas med på ett hörn, intygar Kerstin Stubb.
Arbetsflödet har varit följande: Stubb och Eriksson har presenterat förslag på låtar medan Fagerlund och Fjäder sedan på var sitt håll har valt ut dikter som passar till de låtarna.
– Det blir en röd tråd som kommer att gå igenom hela konserten, både sångerna och dikterna för oss till vårt mål, säger Stubb aningen kryptiskt.
Att hitta juldikter är inte alltid det allra enklaste, det har både Fagerlund och Fjäder fått erfara.
– Överlag känns det som att författare inte riktigt tagit till sig julen, kanske då med undantag för Lars Huldén som faktiskt skrivit en del juldikter för den moderna människan. Och en dikt av Hjalmar Krokfors finns också med, säger Fagerlund.
– På det stora hela blir det säkert en bra mix av gammalt och nytt. I musiken har vi valt att inte enbart fokusera på ett visst årtionde, utan har musik från 1800-talet ända fram till 1990-talet. Vi har inga skygglappar på, utan bjuder till med det vi känner för, säger Stubb.
Det blir två konserter under samma rubrik, en nästa veckas lördag den 21 november i Gamla kommunalstugan i Pargas och en på söndagen i Ljungheda i Houtskär.
– Dessutom bjuder vi på en konsert med julmusik och dikter på Fridhem i Houtskär, berättar
Eriksson.
Att konceptet med litet utöver det vanliga tilltalar samtliga inblandade går det inte att ta miste på. Framför allt ser alla fram emot emot två stämningsfulla konserter – eller kanske man till och med kunde kalla det performanser. Några pauser för applåder mellan de olika bitarna har man nämligen inte tänkt sig.
– Vi väntar med spänning att se hur det går, men tror på konceptet och att kombinationen stärker både sången och dikten, säger Stubb.
– Då folk känner igen sånger brukar de ofta nynna med, men i dikten blir det verkligen att suga på varje enskilt ord.
Konserten i Ljungheda kommer att ha en paus med en liten allsångsstund medan Pargaskonserten på cirka en timme går non-stop.
Programbladet får också en central roll under aftonen, eftersom det inte blir några desto längre mellansnack, utan helheten presenteras rätt utförligt i programbladet.
Gamla kommunalstugan tar ett sextiotal åhörare. Båda konserterna börjar klockan 16.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
Uppdaterat: lade till klockslaget för konserterna.