På Åland är allting lite annorlunda

Jag minns när jag beställde en simboj från Sverige till Åland där jag kom att bo i sju år och fick en avi om att jag behövde tulla in mitt paket. Jag hade inte tänkt på att eftersom Åland har ett skatteundantag behandlas Åland av EU som ett tredje land i momsfrågor. Undantaget möjliggör visserligen inköp av billig öl och tobak på färjorna, men syftet med undantaget är att garantera täta och billiga avgångar och varutransporter till och från öriket. För företag som verkar i landskapet betyder taxfree undantaget en merkostnad och en hel del extra pappersexercis. Av den orsaken blev det också första och sista gången jag beställde ett paket till ön.

Aktielägenheter och planerad mark får vem som helst köpa på Åland, men för att förvärva strandfastigheter eller större markområden behöver du ha hembygdsrätt. Syftet med begränsningen är att skydda den svenskspråkiga befolkningen i landskapet. Reglerna är diskriminerande mot övriga EU-medborgare men motiveras med folkrättsliga argument. Ska du grunda ett bolag behöver du näringstillstånd och aktiebolagets styrelse behöver ha minst en ålänning i styrelsen (innan ändringen år 2021 2/3). Hembygdsrätt kan finska medborgare ansöka om efter att ha bott i landskapet i fem år.
Åland har ett eget parlament (lagtinget) och en egen regering, landskapsregeringen. Om du väljs in i landskapsregeringen förlorar du din plats i parlamentet och därmed träder ersättare in. Detsamma gäller för kommunstyrelsemedlemmar som inte kan sitta både i fullmäktige och i kommunstyrelsen. Parlamentet har lagstiftningsbehörighet i grovt taget allt som berör den enskilda individen. Utrikespolitiken är finsk behörighet. Finlands enda landshövding finns för övrigt på Åland.

För att rösta i lagtingssval behöver du också ha hembygdsrätt. I kommunalvalet får du rösta först när du bott ett år i kommunen. Partierna är moderater, socialdemokrater (SD inte SDP!), liberaler, center, obundna, Ålands demokrati, Hållbart initiativ och Ålands framtid som ivrar för självständighet. Inget svenska folkparti behövs för att garantera svenskan i det enspråkigt svenska landskapet där alla handlingar som kommer på finska från riket skickas tillbaka med returpost.

Åland har egen public service, Ålands radio och TV. På Åland råder full konsensus om att få tillgång till Sveriges medieutbud. Man ser på ”Så mycket bättre” i TV, inte på ”Vain Elämää”.

Åland har egen domän på internet (.ax, inte .fi), egen flagga, egna frimärken, egna bilregisterskyltar. På de granitröda vägarna som inte saltas ska du inte parkera bilen på fel sida av vägen eftersom Åland har egen vägtrafiklag som på den punkten avviker från rikets och det är alltså inte tillåtet.

På Åland har man egen polis med förutom finska lejonet även landskapshjorten på uniformen och ingen välfärdsområdesreform har ägt rum på Åland så brandbekämpningen är fortfarande kommunal. Ålänningarna har ingen allmän värnplikt men Åland är förutom biltätast (845 bilar mot 660 per 1000 invånare i Finland) även vapentätt (56 vapen mot 32 per 100 invånare i Finland) för jakten (länge även vårjakt) är viktig. Min man säger Åland är pickup bilarnas förlovade land. Åland har en speciell plats i mitt hjärta.

Barbara Heinonen
Häradsfogde och Pargaskorv

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*