Iklädd trädgårdshandskar och ett par rejäla trädgårdsbyxor med knäskydd möter Monika Karlsson mig hemma i sin trädgård på Källarholmen som finns i Simonby i Pargas. På den drygt en hektar stora strandtomten har ”Moni” tillräckligt med svängrum för att kunna odla allt hon drömmer om – och mer därtill. Då hon tillsammans med sambon Tom köpte gården för 25 år sedan var det en vildvuxen hö-åker där hon idag har sina odlingar. Nu frodas grönsakerna på upphöjda bäddar och växer så det knakar.
– Jag har alltid varit intresserad av odling och tycker om att testa olika odlingsmetoder.
Själv kallar hon sig hobbyodlare, men det är svårt att förstå då man ser mängden grönsaker, frukt och bär som finns i hennes trädgård tillsammans med många vackra sommarblommor och perenner. Mitt i trädgården finns en mysig sittplats med en återvunnen cementblandare som fungerar som eldstad. Men en prunkande trädgård får man inte om man enbart sitter i en stol och njuter.
– Här sitter vi ner sent på kvällen en stund efter dagens arbete, förklarar Moni.
I den äldre delen av trädgården växer bland annat gul lök, vitlök, bondböna och sparris. Lite längre fram hittar man även kålrabbi, palsternacka, rovor och rädisor. Nytt för i år är kikärterna.
– Vi täckodlar och gödslar med gräsklipp, vass, tång och nässel- och bokashivatten, förklarar Moni.
Bokashivatten eller lakvatten som det också kallas, är en komposteringsmetod av matavfall, där man tar till vara vätskan som bildas i komposten. Moni tappar upp ett glas med bokashivatten från sin kranhink i växthuset och ber mig lukta på den gul-bruna vätskan. Det är en rätt så otrevlig lukt som får en att rynka på näsan, men Moni försäkrar mig om att det är den perfekta gödningen!
Några envisa åkenfräken tittar upp på grusgången och även dem tar Moni tillvara och gör gödsel av ogräset, eftersom åkerfräken har en massa bra näringsämnen. Längs grusgången växer buskar med honungsbär som hör till Monis favoriter. Bären är blåa, avlånga och mycket söta och mognar redan i juni.
Inne i växthusen
– Här har vi vårt kålhus, pekar Moni och förklarar att kålplantorna är väldigt utsatta för olika slags insekter och sniglar.
Utanför själva kålhuset växer även kålplantor i odlingsbäddarna och dem har Moni skyddat med fårull. Monis favoritplats i trädgården är det mysiga växthuset där sommarblommor samsas med otaliga örter, tomatplantor och spännande grönsaker. Det doftar ljuvligt av basilika som finns i flera krukor, rädisorna är redan stora och frodiga och väntar på att bli utplanterade på friland. Tack vare den stora varmbädden inne i växthuset kan Moni starta upp odlingen redan tidigt på våren trots att det inte finns någon värme i växthuset. Varmbädden är gjord av hästgödsel som har blandats med varmt vatten så att den börjar komposteras. I processen som uppstår bildas det sedan värme.
– Det blir jättevarmt inne i lådan, upp till 60-70 grader, säger Moni och förklarar att sedan då temperaturen sjunker kan man fylla på med mylla och plantera.
De frodiga rädisorna har bland annat fått sin början i varmbädden.
I trädgården finns även ett till växthus som fungerar som en slags tysk ”hugelbädd”. Växthuset är byggt ovanpå en grop som har fyllts med stockar och fungerar som en trä-kompost, där stockarna suger upp fukt och sedan avsöndrar fukten till växterna som växer ovanpå, i det här fallet tomatplantor.
– Vi är nog smått tokiga som håller på med allt det här, skrattar Moni.
I år var det tänkt att det skulle bli aningen mindre odlingar än tidigare år – men så blev det nog inte konstaterar Moni. I några av de lokala restaurangerna i Pargas hittar man i sommar Källarholmens egenodlade grönsaker och framförallt de vackra ätbara blommorna som det finns mycket av på Källarholmen!
Malin Johansson
Kommentarer