På ”Lilla Stockmann” kan man göra fina fynd

Missionsboden2webb
– Missionsboden vid Fredrikaplan kallas i folkmun för lilla Stockmann, berättar Rea Lindholm. Hon har varit över 20 år frivillig på Missionsboden.
De frivilliga har bra sammanhållning, de gör utfärder och firar födelsedagar. Missionsboden har öppet tre dagar i veckan, tisdag och torsdag eftermiddagar samt lördag förmiddag, så det behövs frivilliga för att hålla verksamheten i gång. De sorterar saker som folk hämtar in, prissätter dem och lägger fram. Det mesta som kommer in är fina saker och användbart men ibland kan det i säckar eller lådor gömma sig också trasor och söndriga föremål.
– Vi hamnar tyvärr att föra mycket till avstjälpningsplatsen och det kostar, säger diakonissa Brita Holmström som håller i trådarna för Missionsbodens verksamhet.
Allt som doneras kan inte säljas här utan man donerar vidare till Frälsningsarmén och UFF. I fjol kunde Missionsboden ge drygt 30 000 euro för biståndsverksamhet: 12 000 euro till Finska Missionssällskapet och 20 000 euro till Kyrkans utlandshjälp.
I år stöder man bland annat ett projekt i Tanzania. Man vill hjälpa masaiflickor att studera och kanske skaffa sig ett arbete i stället för att de gifter sig alltför tidigt.
Snart kommer vinterkläderna i Missionsboden att läggas undan och fram kommer vår- och sommarkollektionen. En tradition är modeshowén på valborgsmässoafton med sång, musik, och servering. I modevisningen får publiken som brukar vara över 100 personer, se kläder för vardag, fest och fritid.
I Missionsboden kan man förutom kläder fynda t.ex. kärl från koppar och glas till kastruller och bestick. Det finns gott om böcker och efterfrågade är romaner, barnböcker och bilderböcker.
– Uppslagsböcker går inte åt och de vill vi ogärna ta emot, berättar Brita Holmström, men skönlitteratur och även äldre verk är välkomna.
Bland kunderna hittar vi Anita Kaisti som berättar att hon besöker Missionsboden ofta. Hon hade med sig en kanna och hon gick hem med en dunrock. Henrietta Lindgren berättar att hon hämtar med sig ibland saker till Missionsboden och köper ofta leksaker och smycken.
Principen är ju den att man donerar saker till Missionsboden. De frivilliga prissätter dem och besökarna kan ibland göra verkliga fynd för en liten slant.
Leena Lehtonen