På lördag blir det fest för skejtare

PK sivu 1 iso-web
Testad och bra. Det enda som Tobias Reuter har att invända på är att skateparken verkar vara nästan för liten med tanke på hur populär den varit. Foto: Mikael Heinrichs.
– Bara man orkar kämpa så är det faktiskt möjligt att få saker och ting till stånd. Man ska inte ge upp i första taget trots att det emellanåt kan se ut som att det inte blir av.
De orden kommer från Tobias Reuter, en av ungdomarna som i allra högsta grad är ansvariga för att det nu finns en ordentlig skatepark i staden.
Frukterna av det initiativet som fyra ungdomar i början av 2013 lämnade in till staden skördas nu på lördag. Då invigs parken klockan 12 i festliga tecken av Calle Wikman och fortsätter med en skateuppvisning, graffitimålning och parkour.
Det är staden tillsammans med gruppen bakom initiativet som står för arrangemangen på lördag. Förutom programinslagen kommer också Matglad att vara på plats och bjuda på smått tilltugg under dagen. Evenemanget är gratis och öppet för både publik och utövare i alla åldrar.
– Jag är jättenöjd, den funkar som den ska och är ganska rolig och mångsidig. Den borde ju ha varit större ser man då den är så full hela tiden, säger Reuter som var en av ungdomarna bakom medborgarinitiativet.

Bakgrund

  • I januari 2013 lämnar några ungdomar in ett medborgarinitiativ om en skatepark till Pargas stad.
  • Initiativet bemöts positivt, men det tar ett tag innan den politiska behandlingen fullföljs.
  • I juni 2014 ger Regionalförvaltningsverket i Sydvästra Finland besked: Pargas får 25 000 euro i bidrag för en skatepark. Totalkostnaden beräknas till 90 000.
  • Olika placeringsmöjligheter utreds. Staden stannar för en sluttning intill Malms skola, på andra sidan vägen ligger både svenska och finska högstadier och gymnasier.
  • Senhösten 2014 får skateparken bygglov. Då heter det att byggstarten blir våren 2015, att parken är klar på sommaren.
  • I mars 2015 läggs anbudsbegäran ut. Det klarnar att parken inte blir klar till sommaren, men under samma år.
  • I oktober-november byggs parken och bygget överlåts till staden i slutet av november.
  • Officiell invigning lördagen den 28 maj 2016.

Trots att han för tillfället gör sin militärtjänstgöring i Dragsvik har han följt med hur projektet framskridit och hunnit testa parken redan många gånger under ledigheterna.
– Jag tror att jag var och testade den redan innan man egentligen fick åka här, skrattar Reuter.
Parken har varit i flitig användning under början av året och tidvis har det till och med blivit trängsel.
– Jag hoppas verkligen att det kommer mycket folk till den officiella invigningen nu på lördag. Många verkar vara intresserade också trots att de kanske inte själva åker och det blir ju annat program än bara skejtande också under dagen, påminner han.
Hjälm och skydd rekommenderas på den infoskylt som satts upp bredvid parken, men det som är grundbulten i skejtandet och scootandet (med sparkcykel) är friheten. Hobbyn sker inte under kontrollerade former i någon förenings regi, utan det är fritt fram att komma, gå och åka som man vill.
– Man ser hela tiden nya människor som kommer hit och prövar på. Alla är alltid välkomna hit, oberoende av ålder och erfarenhet, säger Reuter.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi