På lördag invigs motionstrappan officiellt

en motionstrappa i trä med blå hösthimmel bakom
Hundbanans motionstrappa har blivit populär bland både Pargasbor och besökare. Foto: Carina Holm

På lördag den 23 oktober klockan 12 är det dags för Mikael Furu, Executive Vice President för Nordkalk, att klippa bandet, då Hundbanans motionstrappa officiellt invigs.

Trappan har varit öppen sedan den 20 september.

Den nyinstallerade besöksräknaren i trappan ska ännu kalibreras och kontrolleras, men en vanlig tisdag hade räknaren passerats 1 200 gånger i en riktning.

Vid 15.30-tiden en annan vardag hade räknaren registrerat att minst 700 hade gått förbi den åt ett håll just den dagen.

– En del går och springer flera gånger. Men vi är helt chockerade över siffrorna, säger Tove Hagström, ordförande för företagarföreningen Väståbolands företagare, som ansökte om EU-pengar för att en motionstrappa skulle kunna byggas i Pargas.

Hon säger att man förstod att trappan skulle bli till glädje för Pargasbor i alla åldrar och i olika kondition, och som turistattraktion.

Kunde inte ana vilken succé trappan skulle bli

– Vi kunde ändå inte ana vilken succé den skulle bli, säger hon.

Efter invigningstalet på lördag fortsätter man uppför trappan där en kvinnoskulptur ska avtäckas klockan 12.30. Det är konstnärsgruppen Kvinnor av kvinnor som har skapat skulpturen. Den är inspirerad av brukstidens kvinnor och skapad av Martina ”Tinni” Snåre, Sveta Pahlman och Johanna Fredenberg. (PK 20.5.2021)

Den som deltar i invigningen uppmanas att klä sig enligt vädret. Arrangörerna påminner också om att antalet parkeringsplatser i närheten av trappan är begränsat.

För den som sitter i rullstol eller är rörelsehindrad ordnas transport upp till och ner från motionstrappans topp i samband med invigningen, med start nerifrån cirka klockan 12.15.

Adressen är Pajbackavägen 2d. Mer info om projektet finns på hundbanan.fi.

Trappan stängs till vintern, då vädret blir kallt och det finns risk för halka i den.

Många idéer för toppen

Vad som ska hända med den öppna platsen uppe på toppen är ännu oklart.

Tove Hagström säger att det finns många idéer, men inga konkreta planer. Företagsföreningens projekt gick ut på att bygga själva trappan.

Blir ert nästa projekt då att bygga den läktare som behövs på Pajbacka, då fotbollsherrarna stiger till första division?

– Företagarföreningen ansökte om EU-pengar för trappan för att bland annat satsa på företagarnas välmående. Ett välmående samhälle behöver också välmående företag. Idrottsföreningarna har ju också varit med och byggt trappan. Kanske de kommer att delta i ett läktarbygge?

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*