På motorcykel till Nordkap

Framme vid målet. Mine Riders har nått Nordkap. Foto: Privat.
Framme vid målet. Mine Riders har nått Nordkap. Foto: Privat.
Motorcykelklubben Mine Riders i Pargas grundades i maj 2013 av ett gäng entusiaster av vilka många hade provat på mc-körning i sin ungdom och på äldre dar återupptagit intresset.
Ett intresse som är så stort att man i somras gjorde det som kallas motorcyklisternas kungsresa, dvs. man körde från Pargas till Nordkap i Norge.
– Vi var sju stycken med en medelålder på 63 år och vi körde 3 800 km på en vecka, berättar Johan Järnström som fungerade som reseledare.
Första dagen körde man till Muhos och följande dag på väg till Ivalo hälsade man på julgubben i Rovaniemi.
– På morgonen när vi startade från Ivalo var det plus en grad men när vi for över gränsen vid Karigasniemi var det kallare så i Porsanger köpte vi snöskoterhandskar. Tredje natten övernattade vi i Honningsvåg ca 20 km söder om Nordkap.

Skål för Nordkap. Foto: Privat.
Skål för Nordkap. Foto: Privat.
Sen var det äntligen dags att nå målet Nordkap och det var självfallet en upplevelse.
– Utsikten mot Norra Ishavet är fantastisk. Där bor inga människor men det finns en stor grotta där som man kan besöka. Det var intressant att se att folk kom dit till och med på cykel.
Från Nordkap körde man via Hammerfest där man åt på en kinesisk restaurang. Övernattningen skedde på en campingplats utanför Alta.
– På kvällen snöslaskade det medan vi satt och åt.
Från Alta fortsatte resan via Kautokeino till Enontekis och i Palojoensuu hälsade man på en gammal kollega, Erkki Syrjälä, som har flyttat dit från Pargas.
Sen övernattade man i en nybyggd stugby i Sonka nordväst om Rovaniemi och därifrån gick hemresan en ostligare rutt via Posio, Taivalkoski och Idensalmi. Sista övernattningen var i en gammal stuga norr om Idensalmi.
Sista dagen körde man sedan hem via Kuopio, Jyväskylä, Tammerfors och Åbo.
Kaffepaus. Foto: Privat.
Kaffepaus. Foto: Privat.
Färden till Nordkap var så klart en verkligt stor och speciell sak för Mine Riders. I vanliga fall håller man sig mera i hemknutarna.
– Sommartid träffas vi på onsdagskvällar och gör en minst två timmars färd nånstans. Minst en gång i året kör vi Ringvägen. Vintertid samlas vi på onsdagar i klubblokalen men har också en hel del annat program, berättar klubbens president Johan Karlsson.
Man brukar besöka mc-mässan i Helsingfors, åka på julkryssning till Sverige, till Kasnäs simhall och simma, spela bowling och vad man nu hittar på.
I början fanns det många som ville vara med men med tiden har intresset svalnat hos en del. I dag har klubben 13 aktiva medlemmar men man tar gärna emot nya.
– Speciellt damer är välkomna, säger alla med en mun som är med när PK gästar klubben.
Undra på det eftersom alla medlemmar nu är manliga.
Gösse Storfors
reporter@aumedia.fi