På Pargas hembygdsmuseum ställer man i sommar ut tre privatsamlingar

Pargas hembygdsmuseum. Lena Långbacka till vänster och Anne Bergström till höger. Bild: Malin Johansson

I sommar händer det mycket spännande på museerna runtom i Åboland. Bland annat ställer man ut privata samlingar på Pargas hembygdsmuseum och på Sjöfartshuset i Nagu får man bekanta sig med livet till sjöss.

För den som är historieintresserad är Åboland en riktig guldgruva då det gäller olika slag av museum – alla med en egen särprägel. Alldeles intill centrum i Pargas hittar man Pargas hembygdsmuseum som ligger inbäddat i en grön oas med en vacker trädgård och många gårdsbyggnader. Museiamanuens Anne Bergström berättar att man denna sommar kommer att ställa ut tre privata samlingar och först ut är Kamratförbundet i Skären med eldsjälen Janne Lindgård i spetsen.

– Det blir en utställning om analog filmteknik om pågår under juni, säger Bergström.

Janne Lindgård nappade genast på idén att ställa ut i hembygdsmuseet och han är glad över att Kamratförbundet erbjöds denna fina möjlighet.

– Vi har samlat ihop gamla analogiska prylar och en hel del kringutrustning. Hur det tekniska kommer att fungera blir väldigt spännande att se.

Janne Lindgård med gammal filmteknik. Bild: Malin Johansson

Utställningen är öppen hela juni, men den 14:e håller man öppet klockan 11-20 så att man hinner titta in efter jobbet också. Den kvällen är det också möjligt att någon av projektorerna startas upp då Fredrik Sandström, med mångårig erfarenhet av tekniken, finns på plats. Offentliga visningar är på kommande senare i höst då rättigheter med mera är utrett.

– Det är ett större projekt, men nu vill vi visa upp de 35 mm projektorer som använts av Bio Pargasso och Bio Sydväst under 80- och 90-talen och som Kamratförbundet i Skären nu tar i nyanvändning. Samtidigt visas exempel på såväl 16 mm som 8 mm filmteknik, de mindre ”syskonen” som är nog så intressanta, lyfter Lindgård fram.

I Ordenshemmet finns också en TV där digitala, lokalproducerade filmer kommer att snurra på. Pargasbon och lokalhistorikern Egil Esséns film om Sarlinska skolans byggprocess ”Vi byggde vår skola” kommer bland annat att förevisas. Lindgård berättar att en och annan känd person kommer att finnas med i de filmer som förevisas, men avslöjar inte mer än så.

Den andra privata utställningen som förevisas i juli heter ”Maggans samlingar” och Maritas nallebjörnar”. Den tredje som förevisas heter ”Hållbar förvaring” och det är Brita Rönnholm som ställer ut. Förutom de privata utställningarna kommer man att varje onsdag att ha specialprogram, som till exempel konsert med kaffekalas 21 juni, Barnens museidag 28 juni och fönsterrenovering 19 juli. På Pargas hembygdsförenings webbsida hittar man de specifika onsdagsprogrammen och datumen och klockslagen för sommarens alla utställningar.

Sjöfart och nostalgi

På Sjöfartshuset i Nagu kommer man i sommar att kunna ta del av utställningen ”Livet till sjöss”. Det är nio sjöfarare som med egna ord berättar om sina yrken och deras berättelser finns publicerade på vepor tillsammans med foton som alla besökare kan ta del av.

– Personligen tycker jag berättelserna ger en mångsidig bild av sjömanskapet idag och visar på hur Nagus sjöfartstraditioner går vidare, säger Bergström.

Utställningen på Sjöfartshuset öppnar från och med halva juni och håller öppet fram till slutet av augusti. Sjöfartshuset hittar man på Kyrkbacken i Nagu, intill gästhamnen.

Nostalgimuseet. Bild: privat

I den gamla Kommunalstugan på Gamla Malmen i Pargas hittar man Nostalgimuseet som bjuder på glada nostalgitrippar från olika årtionden. Här finns det cirka 2000 unika föremål, allt från spel och leksaker till verktyg och mindre bruksföremål. Daniel Strömborg som driver museet i privatägo, berättar att man inför sommaren har kompletterat utställningen med en del föremål och vissa föremål har bytts ut.

– Konceptet är detsamma som tidigare år, även om vissa föremål har bytts ut, säger Strömborg.

Nostalgimuseet öppnar 3 juli och håller öppet alla vardagar från klockan 12-17 fram till sista juli. Strömborg säger att det även är möjligt att besöka museet under andra tider enligt överenskommelse. En liten förhöjning av priset har skett sedan ifjol – av praktiska skäl är priset nu fem euro.

– Vi har höjt priset med en euro från ifjol, för att göra det smidigare med växelpengar, säger Strömborg och tillägger att inträdet är gratis för barn under 12 år i vuxnas sällskap.

 

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*