På söndag bjuder Röda Korset på ukrainsk kycklingsoppa

Fyra kvinnor som sitter vid ett bord.
Från vänster Tanja Kavander, Stina Söderlund, Viveca Pyy och Jeanette Laaksonen som planerar verksamheten under året. De hoppas att Röda Korset skulle kunna locka nya medlemmar med i verksamheten.

Inkommande söndag från och med klockan 13.00 serverar Röda Korset i Pargas ukrainsk kycklingsoppa utanför Humana i Pargas. Behövande familjer får också en kasse med mat med sig hem.

– Den 16 april har vi lånat ett fältkök och kokar 35 liter ukrainsk kycklingsoppa tillsammans med vår nyaste FRK-grupp, den ukrainska Poljanitcja, berättar Jeanette Laaksonen som är ordförande för FRK:s avdelning i Pargas.

Hon berättar att Poljanitcja har ett 20-tal medlemmar som träffas regelbundet i Pargas. Det är också de som står för jobbet med att dela ut maten på söndag, tillsammans med föreningens styrelse.
Till soppan, som alltså ska ätas på plats, får man bröd och något att dricka. Det finns några bord inne i Röda Korsets lokal där man kan slå sig ner om man inte klarar av att stå och äta. Soppan ska räcka till cirka 100 personer.

– Dessutom kommer vi att ha någon form av matkasse eller annat smått som man får med sig hem.

Allt fler önskar få hjälp

Idéen att dela ut soppa har funnits redan länge, och tanken bakom evenemanget är enligt Laaksonen att maten blivit så dyr att allt fler människor behöver hjälp.

– Detta är ett första försöka att samla människor, både enskilda personer och familjer, som vill ha en gratis lunch.

Laaksonen berättar att Röda Korset deltar i ett projekt som heter mathjälpen där det är meningen att Röda Korset med kort varsel ska kunna ta emot större mängder livsmedel som till exempel blivit över i butiker och restauranger och distribuera den till behövande.

– Vi har inte riktigt kunna delta på det sättet eftersom vi inte har någonstans att lagra överbliven mat. Därför tänkte vi att detta kan vara vårt sätt att delta i mathjälpen och att det samtidigt kan bli en rolig grej. Om det blir lyckat kan vi göra det fler gånger, så vi hoppas att det kommer mycket människor och hälsar på oss!

Medlemskväll för alla intresserade

Medlemskvällen den 18 april klockan 18.00–20.00 är öppen för alla intresserade, och då kan man titta i hos Röda Korset i föreningslokalen mitt i Pargas på Strandvägen 16.

– Då kan alla intresserade komma och dricka kaffe och diskutera våra verksamhetsformer. Det borde finnas aktiviteter som passar alla, säger Laaksonen som hoppas på att föreningen kunde locka nya medlemmar till sina led.

Hon vill samtidigt vill passa på att tacka alla Pargasbor för den stora hjälpvilja som finns i staden.

– Bland annat då vi inreder bostäder för nyanlända flyktingar har Pargasborna verkligen ställt upp med allt som behövs, säger hon.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*