Packa väskan redan nu?

Aldrig trodde jag att detta var någonting som jag var tvungen att uppleva under min livstid. Från pandemi till krig. ”Skojar du med mig?”, har jag lust att fråga livet lite då och då.

Just hade vi lyckats få bort Trump från att kunna styra och ställa och så får man en käftsmäll från grannskapet. Jag kommer ihåg morgonen den 24.2.2022 när invasionen hade skett hur mamma kom in i mitt rum uppskärrad och sade “ nu har Ryssland invaderat Ukraina “ Den morgonen hade världen bara över en natt kastats upp och ner och historien förändrats för alltid.

Ukraina har i flera år försökt att gå med i Nato men på grund av att Ukraina inte uppfyller de kriterier som gäller för att få komma med så har det tyvärr inte lyckats. Vi ser ju hur det gick för dem och hur mycket de verkligen skulle ha behövt få vara med. Nu står vi inför en tid med kaos och människor på flykt.

Folk i Finland är rädda att Ryssland vill ha tillbaka Finland. Ryssar i andra länder blir misshandlade och blir hotade på grund av var de kommer ifrån. Är det inte hemska tider vi lever i? En tid full av rädsla och oro. Det värsta av allt är att det inte finns så mycket vi kan göra. Jag känner mig hjälplös och det tror jag många andra också gör. Att stressa för något som man ändå inte kan påverka är slöseri med tid, men kroppen gör det automatiskt eftersom vi alla har hjärtan.

Mitt hjärta brister iallafall för Ukraina. Att se hur de efter en lång kamp mot corona nu måste bekämpa en psykopat får mig att tveka på mänskligheten. Jag har pratat med människor om detta och det är väldigt blandade åsikter. Vissa känner att det inte finns någonting att oroa sig för medan andra vill packa väskan och åka redan nu. Är det egentligen så konstigt att vi är rädda? Jag kommer ihåg för bara något år sedan när vi diskuterade Nato under samhällsläralektionerna i skolan.

Majoriteten upplevde att det skulle vara onödigt för Finland att gå med i Nato, eftersom vi ändå har en relativt bra relation till Ryssland. De kände att det är onödigt att göra galningen bara mer paranoid. Att hela världen måste gå på tå runt honom är ju pinsamt jobbigt. Sedan fanns det sådana som sade att Finland borde gå med i Nato eftersom det ändå är en sjuk människa som styr landet.

Borde man redan nu börja förbereda sig och gå igenom sina saker och fundera på vad det är man vill ha med sig om man måste fly?

Kan detta vara början på ett tredje världskrig? Jo, det känns inte helt omöjligt eftersom första världskriget började med bara ett pistolskott så hur skulle detta inte kunna vara startpunkten på ett tredje världskrig?

Albert Einstein sa en gång “ I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones “ med detta menar han att tredje världskriget kommer vara så stort att hela planeten förintas och att mänskligheten kommer måsta börja om från början.

Ella Nylund

Abi 2022, Pargas svenska gymnasium

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*