Päivi Nisula firar iklädd Airisto-klänning

Tunn cape. Klänningen är ärmlös men försedd men en tunn cape. Mallu Olsson till vänster. Foto: Leena Lehtonen.
Tunn cape. Klänningen är ärmlös men försedd men en tunn cape. Mallu Olsson till vänster. Foto: Leena Lehtonen.
Tre orsaker att vara stolt över Pargas: en Pargasbo som är bjuden till slottsbalen bär en klänning designad och sydd av en Pargasbo och printen i tyget baserar sig på ett foto som en Pargasbo har tagit.
På söndag torde man i Pargas titta extra noga på direktsändningen från självständighetsbalen i presidentens slott. Bland de inbjudna gästerna finns operasångerskan Päivi Nisula och hennes make, musikern Antti Nisula.
– Jag har inte träffat president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio, men de har sett föreställningar där jag har medverkat, berättar Päivi Nisula.
Nästa vår blir hon pensionär från Nationaloperan som har varit hennes arbetsplats i 23 år.
– Men Skärgårdsoperan fortsätter och nu får jag mera tid för denna kära hobby.
I somras turnerade Skärgårdsoperan som Päivi Nisula grundade år 2010 med Ilkka Kuusistos Gabriel, kom tillbaka!, och nu på hösten var det i Åbo uruppförandet av Leonard Bernsteins miniopera Trouble in Tahiti.
Den första produktionen var Gian Carlo Menottis Meedio. Päivi Nisula har producerat även monologoperan Oma vika (Eget fel) av Olli Kortekangas som framförs av Sauli Tiilikainen.
En inbjudan till slottsbalen förutsätter att gästerna klär sig på ett sätt värdigt tillställningen.
– Min man som har frack som arbetsplagg köpte en ny frack och den kräver endast att man förkortar byxbenen, berättar Päivi Nisula.

Jag trivs i Pargas och vill understöda lokala företag.
Päivi Nisula

Hennes val av balklänning har följande bakgrund.
– Jag träffade min bekanta Marja Hyvärilä som hade en designklänning av Mallu Olsson i tyget Åbo i höstfärger. Jag frågade henne om klänningen och vem som har sytt den. På MyOlsson-företagets hemsida såg jag klänningen i tyget Airisto, blev förtjust och nu är vi så här långt.
Så här långt är lika med andra prövningen i MyOlsson-ateljén i Tennby.
– Första gången tog vi måtten och jag gjorde skisser. Jag hade en idé för klänningen, men jag tänkte också på andra alternativ. Det blev ändå det första såsom det ofta blir, säger designern Mallu Olsson.
Tyget i bomullssatin heter alltså Airisto och den är ny för hösten. Päivi Nisulas festklänning är unik och en likadan kommer inte att ses på slottsbalen.
Fotografiet för tygets tryck har tagits av Pargasbon Laura Johansson. Hon berättar så här om bilden:
– Fotot är från min stugstrand vid Stormälös norra strand mot Airisto. Vattnet framför är Norrsund. Bilden har bearbetats en hel del så att man kunde åstadkomma de nyanser och snittet som Mallu önskade men platsen kan nog kännas igen.

Balklänningen har ett kort släp. Foto: Leena Lehtonen.
Balklänningen har ett kort släp. Foto: Leena Lehtonen.
Airisto-tygets färger är svart, lila och orange, starka färger som passar klänningens rödhåriga bärare.
– Päivi är en stark människa och för henne passar en klänning med starkt mönster och en modell utan onödiga frillor, säger Mallu Olsson.
Den hellånga klänningen är fodrad och den sitter som gjuten. Den lättas upp av en djupblå tunn, osymmetrisk cape. Baktill finns ett släp i moderat längd.
Under den andra prövningen funderar man ännu på skor och festväska. Sedan tar man några bilder som skickas barnen. Sonens, som för tillfället gör sin militärtjänst, första kommentar var: Jäkla snygg klänning.
Nu testar man också hur det är att sitta med den långa klänningen. På slottet kommer man ju inte att sitta, men nog på vägen dit. Det lyckas bra, men blir det rynkor i tyget? Mycket litet och de hinner säkert försvinna innan det är dags att ta presidentparet i hand och önska dem trevlig självständighetsdag.
Temat för slottsbalen i år är kultur och idrott, speciellt backhoppning. Närmare 1 800 personer har bjudits till slottet.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi