Pargas bidrag till Ukraina har överlämnats – Rabbe och Peter deltog i karavanen som chaufförer

Tillsammans. Sommarkaravanen tillsammans med ukrainska vänner i Lviv. Bild: Privat

För en och en halv vecka sedan anlände ”Pargas-bil till Ukraina”-insamlingens bidrag till Lviv.

I början av maj gick startskottet för ”Pargas-bil till Ukraina” insamlingen och på några veckor nåddes målet på 25 000 euro. För pengarna införskaffades en bil och annan utrustning som nu nått sin destination i Ukraina som en del av det större projektet ”Karavanen till Ukraina”. Rabbe Holmberg och Peter Karlsson från Pargas deltog i Sommarkaravanen som chaufförer, Rabbe hela vägen och Peter större delen av vägen. Karavanen stod för logi och hemresa med buss och tåg för chaufförerna. Andra kostnader stod var och en själv för.

– Vi vill tacka alla som deltagit i insamlingen och kan intyga att hjälpen kommit fram för en dryg vecka sedan, säger Rabbe.

Rattar bilen. Rabbe Holmberg och Peter Karlsson körde ner en vit Toyota pickup som vara ett av många fordon i Sommarkaravanen mot Lviv. Bild: Privat

Rabbe och Peter har jobbat aktivt för insamlingen i Pargas som engagerat ett stort antal lokala privatpersoner och företag. Pengarna från Rabbes privata födelsedagsinsamling kanaliserades också till projektet. Sammanlagt var det nio bilar, köpta för insamlade medel, och ett 20 tal personer som startade från Helsingfors mot Lviv torsdagen den 27 juni. Rabbe och Peter körde en Toyota pickup som var fullastad med bland annat elaggregat och bildäck. I de andra bilarna fanns bland annat medicinsk utrustning, motorcyklar, fyrhjulingar och annat stödmaterial riktat till den ukrainska militärens behov. Karavanen tog färjan över till Tallinn och körde genom Estland, Lettland och Litauen på en dag.

– Den första pizzalunchen hade vi i Lettland och vi övernattade i Suwałki, Polen, efter att vi kört cirka 700 kilometer, säger Rabbe.

Karavanen fortsatte mot södra Polen i mycket varmt väder. I Zamośćść avslutade Peter enligt planen sin resa och reste hem. Rabbe fortsatte den sista biten mot Lviv och gränsformaliteterna som tog hela sex timmar.

– Allt skulle gås igenom, först av polska tullen, som tog god tid på sig, och sedan av Ukrainas tull. Det var skönt att komma vidare. Vi såg inga spår av kriget de sista 100 kilometrarna till Lviv och det kändes tryggt att köra.

I Lviv togs karavanens medlemmar och all utrustning glatt emot av lokala representanter från hjälporganisationen E+. Det blev ett par intensiva dagar med många träffar med bland annat stadens borgmästare och representanter för militären från enheten A5002 som överräckte Pargasinsamlingen ett diplom för sin insats. Första kvällen var det en gemensam middag som sponsrades av Victor Hartwall som också deltagit i karavanen.

Framme. På bild från vänster Robin Harms, Björn Nyqvist, kapten ”Vova” och Rabbe Holmberg under välkomstceremonin i Lviv. Bild: Privat

Följande morgon var det tidig väckning då bilkaravanens medlemmar sammanstrålade med ”Stafetten till Ukraina” där tio lag löpt, gått och rott hela vägen till Lviv. De sista tio kilometrarna in till Lviv gick man tillsammans med den stafettpinne som deltagarna haft med sig hela vägen. I stafettpinnen fanns ett brev där man berättade att stafetten samlat in 215 000 euro med vilka man ska köpa ambulanser som ska sändas till Ukraina i augusti.

Några bomblarm råkade karavanens medlemmar inte ut för i Lviv.

– Staden drabbas av många strömavbrott och på gatorna har man otaliga aggregat för att få ström. På gatuserveringarna överröstades man av brummandet, säger Rabbe.

Ett annat tecken på att kriget rasar på bara några hundra kilometers avstånd är de otaliga plakat på gator och i kyrkorna som berättar om alla de ukrainare som dött vid fronten. Både Peter och Rabbe säger att kriget i Ukraina är något de tänker på dagligen, och hjälpviljan alltjämt stark.

Krigets ansikten. I Lviv finns det skyltar på torg och i kyrkor som berättar om alla som dött i kriget. Bild: Privat

– Även om resan var ganska tung med tajt tidtabell var den mycket givande, och vetskapen om att hjälpen når fram känns bra, säger Rabbe.

– Jag kunde bra tänka mig att ställa upp igen, för det är ett av många sätt man kan hjälpa till. Behovet där nere tar ju inte slut, säger Peter.

– Det gäller att försvara det fria Europa, alternativet är otänkbart.

Projektet ”Pargas-bil till Ukraina” är avslutat, men huvudprojektet ”Karavanen till Ukraina” kämpar vidare så länge Ukraina kämpar. Hittills har projektet samlat in över 1,1 miljoner euro.

Tuuli Meriläinen

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*