Pargas dolda pärla är nu bättre rustat för besök

Nu har Norrbyholmen fått dass och eldplats och en liten brygga där dagsbesökaren kan lägga till. Dessutom har man röjt, både i skogen och på strandängarna.

Norrbyholmen, ett i tiderna välbesökt friluftsområde i Pargas, ligger bara ett stenkast från stadens centrum, mellan Kirjala och Kyrksundet. Nu har den natursköna ön, tack var det nu avslutade projektet Naturen kallar, fått bättre faciliteter för att kunna tillgodose friluftsfolkets behov.
– Projektet har finansierats till hälften med stadens pengar och resten av finansieringen kommer från staten, säger Pargas före detta miljövårdschef Carl-Sture Österman.
Stranden på sydsidan har fått en liten brygga där man kan ta iland med båt, och i skogsbrynet under de mäktiga tallarna finns nu ett utedass med komposterande toalett. Naturstigen, som förra sommaren har fått markeringar i form av gula romber på träden, går upp i skogen nära dasset och leder tvärs över ön till västra stranden där det finns en nybyggd grillplats uppe på klippan med utsikt över vattnet.
– Vi ska ännu bättra på skyltningen och kanske också göra i ordning något vedskydd, berättar t.f. miljövårdschef Petri Huovila från Pargas stad.
På ön som ägs av Pargas stad har projektarbetarna som är anställda för projektet Pargas pärlor röjt stora mängder små granar för att hålla landskapet mer öppet, och på strandängarna har de slagit det höga gräset. Hela Norrbyholmen är klassad som värdefull vårdbiotop på landskapsnivå, och här betar får från Stentorp sedan många år tillbaka.
– Granarna och höet ska vi bränna bara det blir lite fuktigare i terrängen, berättar Roger Grunér som varit anställd som projektarbetare i tre år.
Han jobbar nu tillsammans med Henry Österlund med att samla ihop de små granar som de röjt i skogen.
– En av målsättningarna med Pargas pärlor-projektet är att iståndsätta och sköta vårdbiotoperna samt de skogsmiljöer som finns här på Norrbyholmen, men också på Långholmen, berättar Österman när vi går genom trolsk gammal skog med jättegranar och tallar som han lovar ska få växa vidare ifred.
– Det är sällan man ser så stora granar som här, konstaterar Edel Engman och tar fram måttbandet för att mäta omkretsen på en individ som konstateras ha en omkrets på 2 meter.
Engman har jobbat med lönestöd för Parfix med att bland annat sätta upp dasset och bygga grillplatsen med tillhörande stängsel. Nu ska han, tillsammans med handledaren Henrik Holmström från Parfix, ännu se till att de nya infoskyltarna kommer upp på öns sydsida och nära bryggan så att man kan se dem genast då man stiger i land.
Österman berättar att Pargas pärlor-projektet som leds av Helena Särkijärvi, förlängts till augusti/september 2023. Inom projektet ska Grunér och Österlund ännu röja värdefulla biotoper i både Hessund och Kirjala, och liksom i Finbydal ska de röja och frilägga hällmarker från mossa för att skapa biotoper där den sällsynta apollofjärilens larver ska har möjligheter att trivas.
Vem som ska sköta om dasset och grillplatsen på Norrbyholmen då projektet är slut, är inte ännu klart.
– Pargas stad måste se till att det sköts. Kanske kan Parfix ha en roll här, tror Österman.

Tuuli Meriläinen
tfn 050 366 1143
tuuli.merilainen@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*