”Pargas en vardagskväll i november kan vara en riktig höjdare!”

Finns det någonting vackrare än solsken i november? Sol som lyser genom novemberdimma, genom fukt som dansar i sirliga tunna slingor som barndomens älvor?

Novembersol som lyser lågt och som gör de avlövade träden lila, rosa eller är de orange? Vackrare blir det knappast.

En tidig kvällspromenad genom Pargas centrum en vanlig vardagskväll i november är också vacker. Nej, jag är inte ironisk. Jag menar det!

Vattenytan på Sundet är alldeles vindstilla och spegelblank. Någon enstaka båt ligger kvar och har slumrat till för natten eller kanske till och med för säsongen.

Broarna med sina ljus speglar sig nästan kråmande i det svarta vattnet. Kanske blir det köldgrader i natt, kanske blir det inte det.
Sundet är redo.

Den vackert upplysta kyrkan ser ut som ett julkort, även om snön saknas, hur klichéaktigt det än låter.

Det är så fint att en kvällsflanör måste stanna upp och bara titta.

Och fotografera med sin telefon, naturligtvis.

Också kyrkan ser ut att vara redo för att snart byta till vinterskrud. Men än så länge råder november. Det gäller att njuta så länge det varar.

I Centralparken lyser den stora maneten som hör till ljusfestivalen Lux Archipelago. Den är oemotståndlig och måste beundras på nära håll, kanske rentav kväll efter kväll. Den är så sagolik att det är svårt att förstå att den är gjord av bland annat skräp.

Med sin vackra tyllkropp och sina magiska trådar skulle den förtjäna att bli ett permanent inslag i stadsbilden i Pargas.

På Gamla Malmen står en liten grupp människor samlade kring ett bord. De har levande ljus i lyktor och först tror jag att de säljer glögg eller bjuder på pepparkakor. Associationerna går till ett litet julmarknadsstånd. De är ordentligt påpälsade i novemberkvällen, någon har tjocka hemstickade vantar.

Men nej, de säljer inget, de har förmodligen ett styrelse- eller ett planeringsmöte för någon förening eller kanske en kör.

Det är förmodligen påtvingat av coronan, men ser så mysigt ut att scenen kunde vara tagen från en film från någon Astrid Lindgren-idyll, även om de förmodligen jobbar hårt med aktuella ärenden och viktiga agendor.

Som så många andra Pargasbor på kvällspromenad just nu letar jag upp en del av ljuskonstverken som hör till den pågående ljusfestivalen och låter dem ge promenaden en extra krydda. En del andra buskar och trädgårdar är också så fint dekorerade med ljusslingor att det är svårt att veta om de är festivalfina eller alltid ser ut så under den mörka årstiden.

November har absolut sin charm. Det gäller bara att komma ihåg den, också sedan när snöslask och halka överrumplar oss, som de gör varje år ungefär vid den här tiden, och vinden viner kallt i nacken.

Men till dess får vi njuta av förtrollande landskap med dimhöljda åkrar och sjörök, och av en vacker liten stad.

Pargas en vardagskväll i november kan vara en riktig höjdare!

Carina Holm

Redaktör, Pargas Kungörelser

carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*