Pargas får ny seglingstävling

Regattaarrangörer. Den 19 augusti blir det City Regatta i Pargas. Från vänster Minna Ruohonen, Ted Wallin, GK:s kommodor Gunnar Laurén och Chrisse Lindqvist-Karppelin. Foto: Mikael Heinrichs
Lördagen den 19 augusti blir det City Regatta i Pargas gästhamn – både en seglingstävling och ett marknadsjippo med maritima förtecken.
Väståbolands företagare och Gullkrona kryssarklubb står som värdar för arrangemangen kring City Regatta. Tanken är att man ska försöka lyfta fram Pargas potential som seglingsort.
– På vilket annat ställe kan man ordna en seglingstävling i praktiken precis mitt i centrum, frågar Gullkrona kryssarklubbs kommodor Gunnar Laurén.
Man riktar sig till både juniorer och vuxna seglare, planen är att ha LYS-1 och LYS-2 -klasser samt jollar i tävlingen.
– Men deltagaravgiften ska inte vara något som avskräcker folk från att delta, utan närmast en symbolisk summa. Om man vill göra en större donation till Östersjöarbetet passar det förstås alldeles ypperligt det också, säger Laurén.
I samband med regattan kommer man också att ordna en marknad och ett loppis med havsnära tema på området kring gästhamnen.
– Tanken är att tävlingen går runt Tjuven och att alla eventuella intäkter av arrangemangen doneras direkt till Östersjöfonden, berättar Minna Ruohonen.
Det blir också någon form av kvällstillställning på Restaurang Malmen där man också ordnar tävlingens prisutdelning.
Enligt den preliminära planen sker starterna klockan 11 och 13 med prisutdelningen klockan 19.
Idén var ursprungligen Ted Wallins och tanken var att göra någonting positivt för att pigga upp på orten – och dessutom fokusera på seglingsbiten som annars lätt faller i glömskan i Pargas.
– Vi ville göra något program för Pargas centrum där man också får in Östersjöaspekten och samtidigt höjer gästhamnens profil. Här finns alldeles utmärkta faciliteter och det finns inte många orter i Finland där man faktiskt kan arrangera en tävling av det här slaget så pass centralt som vi kan, säger Wallin.
Tävlingsinbjudan går ut inom kort till seglingsföreningar i trakten och man kommer att öppna en anmälningsblankett på GK:s webbplats gk.fi under sommaren.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi