Pargas islandshästar – fina skärgårdsvyer från hästryggen

Islandshästar på bete. Bild: privat

I Wilhelmsberg kan man både rida, paddla kajak och hyra båt.

Pargas islandshäststall Wilhelmsberg är beläget i Hyvilemp ungefär 7 kilometer från Pargas centrum.Förutom ridning i terräng, erbjuder de även andra tjänster, som att till exempel paddla med kajak, hyra en Day Cruiser båt och för små grupper finns det också möjlighet att övernatta. Platsen där man paddlar är en sötvattensbassäng och eftersom platsen är i skydd och vattnet lugnt, passar paddlandet också för nybörjare.

I stallet finns 17 hästar. Största delen av dem är islandshästar, men det finns också stora hästar. Islandshästen är oftast i storlek av en ponny (alltså under 148 cm i mankhöjd), fast man kallar dem för hästar. De är ändå starka och tåliga, så även vuxna kan rida på dem. De har specialgångarter, som inte andra hästraser har. Dessa är tölt och pass. På Wilhelmsbergs terrängritter får man också testa på att tölta på en islandshäst. Wilhelmsbergs islandshästar bor i ett lösdrift, vilket betyder att de kan gå in och ut enligt eget tycke. Snart börjar betessäsongen, då hästarna får vara i en annan hage och äta gräs.

Det finns flera olika möjligheter då det gäller ridning. Förutom de traditionella en till två timmars turerna, finns det också heldagsturer och olika läger, som till exempel jogaridläger. I jogaridning stretchar man på olika sätt på hästryggen. Det kommer vara läger under sommaren och på hösten kommer det ett jogaridläger. Ridningen är ämnad för personer som redan har de grundläggande kunskaperna i ridning.

 

Islandshästen Gnipa med sitt föl. Bild: Linn Turkki

Kunder från både när och fjärran

Till stallet kommer många kunder som kommer längre bort ifrån. Stallägaren, Sari Haijanen, uppskattar att under sommaren kommer ungefär en tredjedel längre bort ifrån, som till exempel från Helsingfors eller Tammerfors, en tredjedel från Åbo eller St. Karins och resten från skärgården.

Jag fick själv delta på en terrängritt med islandshästen Baldur. Baldur är den första hästen som stallet själv har fött upp, och det här året har hans mamma, Gnipa, ett nytt föl. Förutom jag, var det 7 andra på terrängritten, och vi red på en timmes tur i vackra skärgårdslandskap. Nära stallet finns mycket sandvägar och skogsstigar, vilket passar utmärkt till terrängritt, då man kommer åt att tölta och galoppera där. Som alternativ finns en rask eller lugn terrängtur. I den raskare turen håller man farten uppe, medan i det lugnare alternativet har man lite långsammare fart och galopperar nödvändigtvis inte. I båda får man ändå testa på tölt.

Mer information om terrängturerna och de andra aktiviteterna, som paddling, hittar man på Wilhelmsbergs sidor, paraistenislanninhevoset.com. Islandshästarna kommer också att vara med på Pargas Dagarna 9-10.6.

 

Linn Turkki

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*