Pargas och Lowell, en ohelig inkassoallians?

Ekonomi. Nyligen (23.5.) hade Helsingin Sanomat (HS) en lång artikel om alla de oegentligheter som medborgare och företag med betalningssvårigheter råkat ut för i vantarna på skrupelfria inkassoföretag. Mest har det handlat om helt ur luften tagna, höga indrivningsavgifter som gäldenärerna blivit ålagda – och som de ofta snällt betalat utan att egentligen veta om det hela är lagligt eller inte.

Pargas stad har länge anlitat (åtminstone för vatten- och avloppsfaktureringen) företaget Lowell (f.d. Lindorff), Europas näst största aktör inom kredithantering och inkassotjänster. På sin hemsida säger Lowell att man ”värnar om både våra kunder och deras kunder och ser därför till individens behov och den personliga situationen bakom varje ärende”. Det intressanta med detta storföretag, som enligt egen uppfattning närmast tycks syssla med välgörenhet, är att den övervakande myndigheten, regionförvaltningsverket (AVI) har en så avvikande uppfattning.

Enligt HS har nämligen AVI (södra Finland) under tiden 1/2020–5/2021 gett Lowell s.k. administrativ instruering sex gånger och härtill utfärdat fem anmärkningar för verksamhet som strider mot lag och god indrivningssed.

Endast indrivningsföretaget Intrum (f.d. Intrum Justitia) har enligt AVI syndat fler gånger än Lowell.

Pargas stad har säkert statistik på hur ofta stadens kunder har så stora problem med stadens räkningar att Lowells tjänster måste anlitas. Det ligger rimligtvis i stadens intresse att använda välrenommerade inkassoföretag.

Pekka Sörensen

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*