Pargas stads nya parkmästare: skönt att få jobba i hemstaden

Annette Backholm har jobbat en dryg månad som parkmästare.

För drygt en månad sedan tillträdde Pargas stads nya parkmästare Annette Backholm, som ansvarar för stadns parker och allmänna områden såsom lekplatser, badstränder, gatugrönt och tätortsskogar. Till Backholms stab hör två trädgårdsmästare och två parkarbetare. Befattningen som parkmästare är ny inom Pargas stad och Backholm ser fram emot att få göra en insats för sin hemstad.

– Jag sökte tjänsten för att få arbeta på hemmaplan, det är skönt att få jobba i hemstaden och ge en insats för den.

Förbereder sommarsäsongen

Som bäst håller Backholm och hennes stab på och förbereder sommarsäsongen samtidigt som skrivbordet är fyllt av skötselplaner för stadens 12 lekplatser, vilka behöver ses över. Backholm berättar att man strävar efter att göra långsiktiga planer för såväl underhållet av lekplatser som trädskötseln. Till planen hör även att gå igenom skötseln av ängarna längs Skärgårdsvägen.
Inför sommaren önskar Backholm även sätta lite extra krut på att göra centralparken så lockande som möjligt.

– Vi ska se över hur det ser ut då man kör in till Pargas. I praktiken betyder det att då man kör ner för backen förbi Reimari, vill vi att det ska se så intalande ut som möjligt och så vill vi att folk ska utnyttja vår fina centralpark.

Centralparken utvecklas

Centralparken är något som man ständigt utvecklar och Backholm hoppas att man får några av de sommarjobbare som staden lottar ut till sin avdelning, då det finns mycket jobb att erbjuda i centralparken. Samtidigt betonar hon att man inte får glömma andra grönområden som ligger mera avsides, men satsningen på centralparken är just nu ganska intensiv. Man fokuserar på att få stadsbilden uppsnyggad och har även som mål att bättre än tidigare informera invånarna om varför man gör på ett visst sätt. Backholm hoppas också att man skulle hinna ta itu med webbsidorna nu under våren och ytterligare utveckla dem.

Möjlighet att ge feedback

Vid den tekniska enheten där Backholm jobbar finns det ingen typisk arbetsdag. För tillfället handlar det mycket om förberedande arbete och de som är på jobb nu gör i första hand vinterunderhåll. Backholm poängterar att en del föreningar i Pargas redan har hört av sig och vill diskutera eventuella samarbeten. En tanke som Backholm har är att man på hösten ska ge invånarna möjlighet att ge feedback på stadens sommarblommor. Sommarblommorna 2023 måste man börja planera redan i månadsskiftet augusti-september. Då det gäller sommarblommor måste man förstås också beakta olika slag av växtsjukdomar och de blommor som växer bra hemma, kanske inte passar i en allmän plantering.

– Balkonglådorna vid sundet är utmanande då det blåser mycket, understryker Backholm.

Malin Johansson

2 Kommentarer

  1. Är det möjligt att få Torget vid Torgbron där glasskiosken finns mera inbjudande? Planteringar med sommarblommor och någon bänk var man sitta bekvämt och njuta av ån och vackra blommor eller andra vackra planteringar på sommaren.
    Kristina

  2. Håller med att det sk. torget skulle behövas piffas upp.
    Uppe på Hundbanan skulle det kunna bli en fin park med kaffé/restaurang och utvidgas till ett motionscenter bara man tänker utanför boxen och inte bara på “vanligt” folk. Synd att trappan har varit stängd under vintern, även om stängsel inte är något hinder. Låt området vara öppet året runt, det är ändå på egen risk man går i trappan om det är halt eller om man tar ett felsteg. Det har varit farligare att gå på gatorna än i trappan i år.

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*