Pargas Trä satsar friskt

Nyförvärv. Thomas Johansson på Pargas Trä har skaffat en bandsåg. Foto: Leena Lehtonen.
Nyförvärv. Thomas Johansson på Pargas Trä har skaffat en bandsåg. Foto: Leena Lehtonen.
– Tanken är att man kan såga kundens eget virke om han har fällt träd och så handlar det också om vår egen produktion att kunna sälja eget sågat virke, berättar Thomas Johansson på Pargas Trä.
Han har skaffat en bandsåg som klarar av stockar med max diameter på 70 centimeter. Bredaste bräder blir 60 centimeter och största längden är 5 meter 40 centimeter. Bräden kan sågas antingen som okantad eller som fullkantigt.
Investeringen har kostat 8 500 euro.
Johansson tillägger att nyinvesteringen är tänkt att liva upp vintersäsongen då det brukar vara rätt så lugnt på virkesförsäljningen.
Bandsågen kan användas i en hall vid Pargas Trä eller så kunde man samarbeta med någon som har traktor och en lämplig kärra så man kan åka hem till kunden som vill ha sitt virke sågat.
Thomas Johansson visar ett bord som han har tillverkat av 40 centimeter breda björkplankor. Han hade fällt björken redan tidigare eftersom den var antastad av rötsvamp. Han sågade virket med den nya bandsågen, fogade ihop plankorna och la till bordsbenen.
– Frun tyckte att det blev fint, säger Johansson.
Redaktören instämmer, det är en vacker, glänsande yta på bordet.
Pargas Trä finns sedan maj 2012 vid Lövnäsvägen ett stenkast vidare från värmecentralen och på högra sidan av vägen. Lätt att hitta, men ändå har några kunder tyckt att det är knepigt att hitta.
Johansson har haft företaget sedan 2010 då han köpte lagret som fanns i Norrby.
Han började den 1 november 2010 och har virkesförsäljningen som bassysselsättning. En sommaranställd – sonen, hjälper till i sommar.
– Vi har samarbete med ett företag som verkar i Nådendal. Man kan hyra deras byggnadsmaskiner av olika slag via oss, berättar Thomas Johansson.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi