Pargas Trä tar emot metallskrot – och betalar

Utvidgar. Thomas Johanssons företag Pargas Trä tar emot metallskrot. Foto: Leena Lehtonen
– Vintertiden brukar vara litet tystare så jag tänkte att man borde ha något vid sidan om den ordinarie verksamheten, säger företagare Thomas Johansson vid Pargas Trä.
Han kom på att starta mottagning av skrotmetall i samband med sitt företag som finns vid Lövnäsvägen. Johansson köper så kallade värdemetaller som aluminium, mässing, rostfritt stål och koppar. Även bilackun och motordelar såsom gräsklipparmotor där oljan är avlägsnad, köps.
Kunden hämtar sina saker som vägs och prissätts. Som vi vet är koppar värdefullt och eftertraktat och för ren koppar betalar man 3,60 euro per kilo.
Han säger att man kan hämta till exempel diskbänkar av rostfritt stål och kranar av mässing om man håller på med en köksrenovering. Det går också att hämta sin gamla kastrull av rostfritt stål eller aluminium. Han tar även emot pantlösa aluminiumburkar. Johansson säljer metallskrotet vidare till en uppköpare.
Johansson har avtal om skrotmottagning med en lokal bilverkstad, men skrotbilar eller motorer som innehåller olja tar han inte emot. Elmaskiner såsom borrmaskiner och disk- och tvättmaskiner tar man inte heller emot.
– Jag hoppas att mottagningen av metallskrot kommer igång. Mig veterligen finns det inte någon motsvarande möjlighet att få betalt för metallskrot på orten. Mottagningen har öppet på vardagar klockan 8–17.
Våren och sommaren är högsäsong för Pargas Trä men dess sågningstjänst kan man ju anlita så gott som året om.
Det behövs tillstånd för att driva en mottagning av metallskrot. Johansson vill rikta ett tack till stadens miljöavdelning för dess hjälpsamhet och snabba service.

  • I Pargas kan man föra metallföremål också till Piffens metallinsamling och till Rauhala avfallscentral.

Leena Lehtonen
leena.lehtonen@fabsy.fi