Pargas, vår gemensamma stad

Pargas har de senaste åren haft ett ekonomiskt kaos på grund av diverse orsaker. Man har valt att skjuta utmaningarna på framtiden och anlitat brandsläckarmetoder för att hitta tillfälliga lösningar. Som plåster har man hittat på nya avgifter, höjt de existerande avgifterna och höjt skattesatsen.

Vi tycker att man borde ha koncentrerat sig på att utveckla och anpassa verksamheterna systematiskt, och sträva efter långsiktiga lösningar som även beaktar stadens ekonomiska förutsättningar.

Vad betyder denna plåstermodell för Pargas? Vi tror tyvärr att den äter på Pargas attraktionskraft. Ekorrhjulet snurrar snabbare för varje år som går. Vi är bara ett stenkast ifrån kriskommunstämpeln. Efter valet 2017 fick det nya fullmäktige ta över det påbörjade arbetet om att utlokalisera kosthållet, ett projekt som fortfarande inte nått sitt mål. Processen har resulterat i en sanktion på 200 000 euro. Tråkigt, vi kunde ha använt dessa euron på något helt annat istället. Men kan vi ta lärdom av denna dyra läxa? Det borde vi kunna, kanske åtminstone det att misstag händer, speciellt om man skyndar sig i svåra ärenden.

Nu, 2021, står vi igen inför stora beslut. Vi har höjt skattesatsen, våra förvaltningsenheter kommer med olika förslag på att slipa på verksamhetskostnaderna och att effektivera verksamheten. I byrålådans mörker ligger en stor bomb och gömmer sig. Skolutredningen. Den väntar kanske på tiden efter kommunalvalet, men tickandet hörs tydligt även om lådan är stängd.

Balanseringsprogram i all ära, men borde vi inte öppna diskussionen och inleda arbetet med det som utredningen lyfter fram?

Våra beslutsfattare har tagit beslut som har konsekvenser för staden. Vi ser alla fram emot ändamålsenliga lokaler för bildningen och ser att det är viktigt med tilläggsrum för fritidsverksamheten. Men smakar det så kostar det. Ekonomin blir inte bättre av sig själv om vi bara låter tiden gå.

Kommuninvånarna berörs av de beslut som förtroendevalda gör. De berörs av de avgifter som höjs och de berörs av de skattehöjningar som kanske igen föreslås som plåster på det ekonomiska såret som nu är ännu större än 2017.

Kunde vi medvetet gå inför ett mera öppet sätt att diskutera stadens verksamhet? Ge möjlighet att skapa gemensamma riktlinjer för hur den behöver utvecklas? Det är viktigt att ha ett bra samarbete med tjänstemän, få utförliga beredningar med tillräcklig information och möjligheten att diskutera olika alternativ innan ärenden kommer till beslut. En stad måste kunna ta hand om sina invånare, ta hand om de uppgifter som finns inom de olika sektorerna.

Kanske vi även tillsammans kan komma överens om att inte lägga alla ägg i en och samma korg då de riskerar gå sönder i transporten när vi inte tog hand om de gropar och guppar som blev kvar på gatan när pengarna tog slut.

Hanna Karlsson
Maria Lindell-Luukkonen
Dan Henriksson
Jani Karlsson
Kommunalvalskandidater SDP Pargas

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*