Pargasbon med ena foten i Kina – ”det är ett flexibelt land att jobba i”

På hemmaplan. Mats åker gärna rullskidor då han är hemma i Pargas. Bild: Malin Johansson.

Efter en vistelse i Changchun i Kina som varade i fyra månader istället för sex veckor är Mats Pahlman hemma i Pargas igen.

Kina är ett bekant land för Mats Pahlman som har tillbringat nästan lika mycket tid i Kina som hemma i Pargas sedan år 2010 – med undantag från coronaåren då så gott som hela landet stängdes ner. Då blev det en paus på nästan tre och ett halvt år för Mats.

– År 2010 fick jag ett samtal av en vän. Han frågade om jag ville komma till Shanghai i Kina och tillverka jordvärmepumpar.

Ett nästan omöjligt uppdrag

År 2011 startade Pahlman upp ett samföretag tillsammans med en kollega från Kina och på den vägen är det. Samtidigt som Mats gjorde en hel del pionjärarbete, för kineserna är jordvärme rätt så okänt, och affärerna började ta fart, blev han erbjuden ett mycket spännande uppdrag. Då det år 2016 blev klart att Kina skulle stå värd för OS i Peking år 2022, kontaktades han av det kinesiska landslaget som gav honom ett nästan omöjligt uppdrag – åtminstone tidsmässigt sätt.

– Jag fick fem veckor på mig att hitta och samla ihop idrottare och tränare för att bygga upp en längdskidåkningstrupp till OS.

I Kina är längdskidåkningen en rätt så liten sport och det var med ljus och lykta som Mats fick börja leta efter lämpliga adepter. Han kontaktades av det kinesiska kanot-och roddförbundet, därifrån många unga, lovade idrottare handplockades till OS-truppen. För att få fram kunniga tränare hade Mats en annan taktik.

– Jag lade ut en annons på finska skidförbundets webbsidor att vi sökte tränare och det var många unga tränare som nappade på erbjudandet, berättar Mats.

Man hade också proffstränare med från bland annat Norge.

Kineserna fostrades till längdskidåkare

På en kort tid samlades hundratals idrottare ihop som sedan sattes i hård träning inför OS – både i Kina, men också i länder runtom i Skandinavien. Bland annat i Vuokatti Finland tränades en grupp åkare av Glenn Lindholm, som idag är sportchef vid Finlandssvenska idrottsförbundet, och hans fru Johanna. I Kina var man verksam i 14 olika provinser med över 1000 idrottare som fostrades att bli längdskidåkare. Staten upprätthöll träningscenter där idrottarna och tränarna bodde – dygnet runt.

– Småningom tunnades den stora massan ut och kvar blev de som verkligen hade talang, säger Mats.

Mats fick tidigt goda kontakter till det kinesiska landslaget i och med att han också började importera och sälja finsk skidutrustning och vallor till kineserna. Men den kinesiska storsatsningen ledde inte till guld och gröna skogar.

– Ledningen schabblade bort alltihopa, säger Mats, utan att desto mera gå in på vad som egentligen hände.

Avvecklar “sportbusinessen” som bäst

Som bäst håller Mats på och avvecklar all sin ”sportbusiness” i Kina och satsar istället på sitt företag. Ifjol besökte han Kina för första gången efter en paus på tre och ett halvt år. Coronaepidemin stängde ner hela landet och Mats satt hemma i Finland och rullade tummarna. Då dök det upp ett vikariat som speciallärare vid Kyrkbackens skola i Nagu som Mats tackade ja till.

Trots att landet nu fungerar normalt igen efter epidemin, är ekonomin dålig, speciellt inom byggbranschen. Men Mats har hittat en ny nisch.

– Vi har börjat exportera nya modeller av värmepumpar till Europa, som nu äntligen är färdiga efter hårt jobb.

Orsaken till att hans senaste vistelse i Kina blev fyra månader istället för sex veckor är de nya bestämmelser gällande fluorerade gaser som trätt ikraft och inverkar på alla kylanläggningar.

– Bestämmelserna ställde till med mycket arbete och vi fick börja om igen med våra modeller på grund av de nya direktiven.

För en vecka sedan på lördagen kom Mats hem från Kina och han är synnerligen nöjd med slutresultatet.

– Vi har värmepumpar med höga cop-värden och vi kommer att ta hem vår första leverans från Kina i oktober.

Gillar arbetskulturen

Under de fyra månader Mats tillbringade i Kina satte han all fokus på jobbet och någon egentlig fritid kan man inte tala om – högst en daglig promenad runt kvarteret. Han gillar arbetskulturen i Kina och den goda tekniska service som han har haft till sitt förfogande. Korta konversationer i verkstaden på kinesiska går också bra.

– Det är ett flexibelt land att jobba i.

I Changchun i nordöstra Kina där Mats jobbar, är det också relativt billigt att leva och bo. Här äger också det Kinesiska Vasaloppet rum som är det största skidloppet i Kina. Mats som är nyfriserad berättar att han besökte barberaren innan han åkte hem.

– Det kostade två euro och 50 cent. En matportion får man för två, tre euro.

Någon ny resa till Kina har inte Mats inplanerad för tillfället, nu ska han vara hemma och njuta av det sista som finns kvar av den finska sommaren!

Mats Pahlman
Ålder: 58
Bor: i Pargas
Familj: fru, två barn, två katter
Utbildning: ekonom, ingenjörsstudier
Jobbar som: företagare, tillverkar och säljer värmepumpar och värmesystem. Har ett samföretag sedan år 2011 tillsammans med en person bosatt i Kina. Har också tidigare jobbat med att bygga upp ett kinesiskt längdskidåkningslag till OS-truppen i Peking 2022.
Intressen: idrott, rodd på sommaren och skidåkning på vintern
Äter helst i Kina: en nudelsoppa eller sötsur fisk

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*