Pargasborna betalar högre skatt nästa år

Pargas centrum
Högre skatt för Pargasborna blir det nästa år. Foto: Timo Järvenpää

Stadsfullmäktige i Pargas beslöt i tisdags att höja inkomstskattesatsen med en halv procentenhet till 20,5 procent nästa år, enligt stadsstyrelsens förslag.

– Coronapandemins negativa inverkan på stadens ekonomi är ungefär 4,5 miljoner euro, varav skatteinkomsternas minskning står för 2,5 miljoner. Om vi höjer med en halv procentenhet gör vi en budget på minus 550 000 euro, sade stadsdirektör Patrik Nygrén.

Obekväma beslut borde ha fattats tidigare

Markku Orell, Samlingspartiet, upprepade sitt förslag på en mindre höjning till 20,25 procent och en extern utredning efter att ha läxat upp fullmäktige för att man inte tidigare har kunnat fatta obekväma beslut och få till stånd strukturella förändringar.

Han fick understöd av Carita Henriksson (SDP) och Harri Lehtinen (Saml.).

Rösterna föll 26–9 för 20,5 procent och Samlingspartiets och SDP:s ledamöter röstade med Orell.

Samtidigt gav stadsdirektör Nygrén mindre trevliga hälsningar till fullmäktigeledamöterna inför budgetsammanträdet, eftersom samarbetsförhandlingar utan tvekan kommer att föras på tal då man ska få budgeten i balans.

Samma fastighetsskatt som nu

Fastighetsskatteprocenterna blir de samma nästa år som i år. Det betyder att den allmänna fastighetsskattesatsen är 1,5 procent, medan Pargasborna betalar 0,47 procent i skatt för fastigheter som används för permanent boende.

Skattesatsen för obebyggda byggplatser är 3 procent, medan fastighetsskatten för fritidsbostäder är 1,5 procent, liksom för ekonomibyggnader och liknande.

Mikael Heinrichs
mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*