Pargasborna fick lära sig mingla

Föreläsare
Mingelproffs. Andre Reuter delade med sig av sina bästa mingeltips.

Med en mingeldryck i högsta hugg går Kombikursdeltagarna omkring i fullmäktigesalen i Pargas stadshus på tisdagskvällen och hälsar glatt på varandra och skapar nya bekantskaper. De har precis fått konkreta tips och råd hur de ska gå tillväga av mingelproffset Andrea Reuter. Kombi som är det tvåspråkiga medborgarinstitutet i Pargas har anlitat Reuter för att hålla en kurs i konsten att mingla.

– Jag har 25 års erfarenhet av att mingla och vill dela med mig av mina erfarenheter. Då man blir inbjuden till en social tillställning väcker det ofta många frågor och man kan bli tveksam, men det handlar om att lära känna sig själv och ta ansvar för situationen, förklarar Reuter.

Pargas är bekant

Själv har hon finslipat sin mingelförmåga på allt från Cannes filmfestival till olika föreningssammanhang och företagsevenemang. Många känner Reuter som konferencier och producent och hon är bland annat känd som producent av filmen Tove. Hon har också bott många år utomlands och har hunnit skaffa sig en hel del erfarenhet av sociala tillställningar ute i världen. Men även Pargas är bekant för henne.

– Jag har sommarstuga på Stortervolandet i Pargas och även båt, så speciellt sommartid vistas jag här.

“Man ska tänka på sitt kroppsspråk “

Hon förklarar att människor har olika förutsättningar då det gäller att mingla – vissa gillar att träffa nya människor medan andra känner sig obekväma. Hennes bästa tips är att lära känna sig själv och ta ansvar för situationen och hon lyfter också fram att man lär sig mycket av andra människor.

– Det är viktigt att vara inkluderande och ta med alla i samtalet, det gör andra bekväma. Man ska också tänka på sitt kroppsspråk och inte stå med ryggen mot någon.

Reuter upprepar flera gånger hur viktigt det är att hälsa och försöka komma ihåg folks namn och hon har ett speciellt trick för att komma ihåg namn.

– Lyssna på vad den andra säger och upprepa namnet, då flyttas det från korttidsminnet till långtidsminnet. Om man ändå glömmer namnet på någon så kan man alltid skylla på att man har fått gröthjärna av pandemin, säger Reuter och skrattar.

Tillåtet att skryta om andra

Sedan fortsätter hon påpekar hur viktigt det är att lyfta människor och poängterar att det faktiskt är tillåtet att skryta om andra.

– Ge mycket komplimanger som du verkligen menar som till exempel ”vilken härlig energi du har” eller ”vilken fin blus”.

“Det harmar mig att jag inte har deltagit på en sådan här kurs tidigare”

Reuter inleder sin mingelkurs med en kort föreläsning och därefter får kursdeltagarna göra praktiska övningar och träna sig i att använda kunskaperna. Och detta med en mingeldryck i handen. Carita Rantala är en av kursdeltagarna och berättar att det var av ren nyfikenhet som hon anmälde sig till kursen.

– Det harmar mig att jag inte har deltagit på en sådan här kurs tidigare. Nu är jag pensionär, men jag skulle ha behövt dessa råd och tips redan då jag var i arbetslivet, säger hon.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*