Pargasdagar med talkokraft

Van hand. Arrangörer och samarbetspartners bygger upp marknadsområdet på talko. Längst bak stadens informatör Anne-Maarit Itänen, sedan Tyygilyylits Anne Järvinen och Kelovees Minna Ruohonen, och längst fram Tony Lehtinen från samma företag samt Aija Robertsen från handarbetsaffären Brita. Foto: Mikael Heinrichs.
Van hand. Arrangörer och samarbetspartners bygger upp marknadsområdet på talko. Längst bak stadens informatör Anne-Maarit Itänen, sedan Tyygilyylits Anne Järvinen och Kelovees Minna Ruohonen, och längst fram Tony Lehtinen från samma företag samt Aija Robertsen från handarbetsaffären Brita. Foto: Mikael Heinrichs.
Oljebekämpningsfartyget Halli tvingades inhibera sitt besök på grund av att Kalkbryggan rasat och inte håller för fartyget. De andra bryggorna är fulla.
Årets upplaga av Pargasdagarna har sökt synergieffekter genom att man samtidigt arrangerar Skärgårdens miljömässa på parkeringsplatsen mellan Nordea och Brankis. Arrangörerna hoppas att båda evenemangen gynnas av att det är mycket folk i farten.
Traditionellt inleds Pargasdagarna med dagis- och familjedagvårdsbarnens parad längs Köpmansgatan med start från Brankis redan klockan 10 på fredag. Barnen avslutar sin parad med mellanmål vid Ahonenska hörnet.
Öppningstalet hålls i år av Väståbolands företagares ordförande Paul Vikman klockan 12.
– På lördag blir det också barndisco i en timmes tid då DJ Allu Albatross spelar musik för barnen. Biketrialuppvisningar blir det båda dagarna vid Ahonenska hörnet, eftersom parkeringen där de tidigare visat upp sig är bokad för miljömässan, berättar Minna Ruohonen från företagarföreningen.
Marknadsstämning. Arkivbild från 2015.
Marknadsstämning. Arkivbild från 2015.
Tivolisimulatorn utanför Brankis är av en större modell än tidigare och lämpar sig faktiskt också för vuxna den här gången. Bland nyheterna för i år kan nämnas Texas BBQ som erbjuder grillat i sin matkärra och många nya hantverkare som inte tidigare deltagit i Pargasdagarnas marknad.
– Självklart finns också många traditionella inslag och försäljare som så gott som alltid varit på plats med. Marthorna kommer att gräda våfflor enligt traditionellt koncept på gågatan och Teaterboulage kommer att synas i gatubilden med smakprov från deras kommande sommarpjäs, berättar Ruohonen.
Liksom tidigare år byggs marknadsområdet upp på talko och företagarföreningen hoppas på förståelse från de som bor längs gatan och i närområdet.
– Med de eventuella intäkter som Pargasdagarna ger föreningen bekostar vi sedan julgubbens godis under julgatans öppning i vinter, påminner Ruohonen.
Staden får under Pargasdagarna besök från Kina i och med att en delegation från Changchun i nordöstra delen av landet kommer på ett ytterst inofficiellt besök till Pargas på lördag.
Det handlar om den kontakt som Mats Pahlman etablerat och som behandlades av stadsstyrelsen i slutet av april. Staden Changchun är intresserade av att etablera någon form av samarbete, eventuellt i vänortstappning med Pargas.
Changchun har 7,67 miljoner invånare och är känd bland annat för sin bilindustri och kraftiga tillväxt.
Ett av programinslagen har man däremot tvingats inhibera på grund av en oförutsedd händelse.
– Tyvärr hamnar vi att ställa in det planerade öppet hus-evenemanget på lördag ombord på stadens fadderfartyg, oljebekämpningsfartyget Halli, eftersom kalkbryggan där de skulle förtöja är sönder och i användningsförbud för tillfället, berättar stadens informatör Anne-Maarit Itänen.
På lördag blir det ett nytt inslag under Pargasdagarna i form av bubbelfotbollsturneringen PK cup som spelas i Centralparken med start klockan 10. Sex lag deltar i turneringen som spelas med fyramannalag.
Pargas Kungörelser och Åbo Underrättelser ställer upp med ett gemensamt lag som också fått några förstärkningar utifrån. Laget går under namnet Presstanda och kommer att möta tufft motstånd i form av lag som Team Kanamunat, Team Nallet, TaPy, Team Reimari och Ruohonleikkaajat.
Matcherna inleds klockan 10 på gräsplanen invid beachvolleyplanerna i Centralparken. Kom gärna och heja på dina favoriter – eller njuta av underhållningen då ”Bambi är ute på hal is”. Matchprogrammet kan du se nedan.
PK_Pargasdag3x180
Gruppspelsmatcherna spelas enligt 1 x 5 minuter och måste få en vinnare, vilket betyder att de övriga matchernas starttider inte kan spikas definitivt. I semifinalerna, bronsmatchen och finalen spelas matcherna enligt 2 x 5 minuter och också där måste en vinnare hittas.
PK och ÅU syns också i gatubilden på Köpmansgatan under lördagen, då man kan komma och träffa ÅU:s chefredaktör Pär Landor mellan klockan 11–13. Dessutom lottas ett presentkort till Ninni’s Fishing ut under dagen.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi