Pargasdagarna blev barnens festdagar

Lucius Alienus. Foto: Mikael Heinrichs
Då Pargasdagarna öppnades förra fredagen med avtäckandet av Stefan Lindfors skulptur och rutschkana stod det klart att det här blir barnens fest.
Dagvårdsbarnens parad från Köpmansgatan till Centralparken kunde knappast ha fått en bättre inramning. Precis innan stadsdirektör Patrik Nygrén ska ta till orda sprack molntäcket slutligen upp och solen sken över den med presenning täckta skulpturen som skulle avtäckas.
Efter ömsesidiga tack från staden och upphovsmannen Stefan Lindfors som var först ute (eller andra, eftersom han hört att servicemännen testat den kvällen innan) att pröva hur Lucius Alienus tunga håller för att rutscha ned för blev det barnens tur.

– Vi ville ha en förändring i Pargas och det här är bara en del av det. Lekplatsen kommer att utvidgas och dessutom kommer vi att få en äventyrsgolfbana, sade Nygrén.
– Uppdraget var både lätt och svårt eftersom var så många olika komponenter som man ville ha med i skulpturen. Den skulle ha konstnärligt värde, vara någon sorts klätterställning, ha anknytning till skärgården, vara säker för barnen och dessutom ha inslag av en gädda, konstaterade Lindfors som medger att han lånat en del av idén från en saga av Elsa Beskow.
Efter avtäckningen av Lucius Alienus blev det saftkalas för barnen och marknadskommersen på Köpmansgatan och parkeringen mot Brankis fortsatte. I övrigt var det dessvärre rätt tunnsått med programnummer.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi