Pargasmalms uf återuppstår

PmUf is back. Kalle Grönroos (t.v.) är ny ordförande och Adrian Rantala vice. Foto: Mikael Heinrichs
Senast det begav sig för anrika Pargasmalms ungdomsförening var åren 2012–2013. Då startades den slumrande och för tillfället fortfarande hemlösa ungdomsföreningen senast upp, men den gången blev det dessvärre inte särskilt långlivat.
Nu har Kalle Grönroos som nyvald ordförande som målsättning att köra igång verksamheten igen – och på längre sikt. Det första evenemanget man ordnar i den återupplivade föreningens regi blir lördagens Culture Reborn-spelning med fyra lokala band i Grottan.
Grönroos spelar själv i bandet Another Wasted Night som kommer att uppträda tillsammans med Skrain Hallux från Nagu, Sticks & Stones samt Sister Capricorn. Man uppbär ett litet inträde, men det handlar närmast om en symbolisk summa och borde inte vara ett hinder för någon att delta.
– Grottan har vi själva också tidigare spelat i och trots att utrymmet främst används som förrådsutrymme i dagens läge passar det helt bra till konsertarrangemang trots att akustiken lämnar en del att önska, säger Grönroos.
Då Another Wasted Night släppt sin första EP firade man med skivreleasekonsert i Grottan och lockade ungefär 100 inbetalande.
– Redan då tänkte jag att det skulle vara kul att få konserterna till en regelbundet återkommande grej. Idén att köra igång verksamheten på nytt kom egentligen i samband med att nya fullmäktige i Pargas ordnade ett tillfälle där alla partier var representerade och jag ställde frågan om hur de skulle ställa sig till att PmUf eller någon annan regelbundet skulle ordna någon form av liknande verksamhet – och de var alla odelat positiva, säger Grönroos.
– Sedan gällde det bara att få det gjort då. Förutom ekandet är ett problem med grottan att det inte finns någon fast scen, vilket betyder att det alltid är en hel del extra jobb då man måste bygga upp den från noll. Att göra det en gång är inget problem, men det går inte att göra det varje veckoslut eller ens en gång i månaden, konstaterar Adrian Rantala som är ny viceordförande i föreningen.

Pargasmalms ungdomsförening

  • Ursprungligen grundad år 1918.
  • Den nya styrelsen består av: ordförande Kalle Grönroos, viceordförande Adrian Rantala, kassör Jessica Bergman, sekreterare Sigurd Möller, medlemmar Victor Korpela, Andréas Rantala, Anna Saarela, Set Bergman, Axel Rantanen.

Den nyvalda styrelsen består av unga födda 1995 och 1999 och man jobbar hela tiden för att rekrytera nya intresserade. Trots att namnet är svenskspråkigt är man öppen också för finskspråkiga medlemmar.
– Det är fritt fram att besöka våra evenemang oberoende av ålder, vi ser inte heller till språket och har också valt att informera rätt mycket på engelska åtminstone nu till en början, påpekar Grönroos.
Efter lördagens spelning är följande konkreta mål Wintergalan som preliminärt är planerad till den 28 december i Brankis. Det handlar om ett tillfälle för lokala band där de får chansen att uppträda i en gemensam konsert.
– Vi vill förstås också få igång medlemsrekryteringen så fort som möjligt. Till en början kommer vi att fokusera på musiken, men idéer och visioner finns.
En är att starta upp någon form av minidiscoverksamhet. En lokal som kanske kunde ha ett café för ungdomar är en sak vi vill förverkliga, säger Grönroos.
Att ungdomsföreningen saknat lokal sedan Råttis stängde är ingen nyhet. Förhoppningen är att staden kunde stå till buds med en lokal, där föreningen sedan skulle ansvara för verksamheten som bedrivs i lokalen.
– Det är klart att önskelistan består av en lokal med bra akustik där vi kunde ha en stationär scen och få in hyfsat mycket folk. Men vi tar det hela ett steg i taget och skyndar inte för fort, påpekar Rantala.
Man tar mer än gärna emot idéer och förslag på aktiviteter – och inskränker sig givetvis inte enbart till musik. Det finns många olika uppgifter och sysslor man kan aktivera sig med i en ungdomsförening.
– Vi vill också gärna passa på att tacka Ralf ”Rappe” Ahlbäck som varit med som en resursperson då vi startat upp verksamheten igen, säger Grönroos och Rantala.
En sak som oroar är de nya planerna för Vapparvägens affärscentrum, eftersom byggnaden från 1939 där en handfull ungdomsband i dag har sina replokaler är ett av husen som är hotade.
– Om de banden åker ut därifrån är det många som får det jobbigt. Det är allt annat än enkelt att hitta replokaler i dag, inte minst eftersom många har förutfattade meningar. Samtidigt är banden måna om att hålla sina lokaler litet hemliga, så det är inte så enkelt att få nys om lämpliga utrymmen, säger Rantala.
Dörrarna till lördagens konsert öppnas klockan 19. Föreningens kontaktuppgifter och annan info hittas på facebook.com/pargasmalmsungdomsforening.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi