Pargaspojkar vann planschtävling

hymyilevät teinipojat
John Blomqvist och Aaro Hautala vann Statistikscentralens nationella postertävling. Foto: privat

Segern i den internationella statistikaffischtävlingen i klassen för elever i åk 7–9 gick i år till Paraistenseudun koulu.

Vinnarplanschen ”Finland återvinner” är gjord av niorna Aaro Hautala och John Blomqvist.

Sanna Laine har varit handledande lärare.

Elevernas poster är ett informationsspäckat paket som åskådliggör hur Pargasborna och finländarna återvinner olika sorters avfall.

De har också gjort jämförelser med andra EU-länder.

”I Finland återvinns 46 procent av samhällsavfallet separat. Mest återvinns papper, kartongavfall och bioavfall i Finland. Minst återvinns el- och elektronikskrot, plast och glas”, står det på postern.

Enligt studien är Tyskland Europas ledande återvinnare. Finland kommer högt på listan, även om EU:s mål inte ännu har uppnåtts.

Postern krävde en arbetsveckas insats

Duon lade ner en arbetsvecka på sin plansch.

– Först jobbade alla i klassen med sina egna projekt, av vilka vårt valdes till det bästa. Sedan fortsatte vi finslipa på postern tillsammans med läraren så att vi fick den i tävlingsskick, säger pojkarna.

teinipojat ja tietokoneen näyttö
Aaro Hautala och John Blomqvist tyckte projektet var intressant. Foto: privat

Naturvetenskaper hör inte till någonderas favoritämne, men projektet tilltalade dem i alla fall.
– På det här sättet blev jag mer intresserad av naturvetenskap och det var också riktigt intressant att forska i statistik. Mitt favoritämne i skolan är ändå fortfarande gymnastik, säger Blomqvist, som spelar handboll i Piffen.
Hautala tyckte att det var intressant att bolla med siffror. Hans styrkor är matematik och statistik, vilket han hade nytta av i projektet.
Hans framtidsplaner finns inom IT-branschen, och han har sökt till gymnasiet Kerttulin ICT-lukio.

Syftet med tävlingen är att få ungdomar att lära sig tyda statistik bättre och få dem att förstå statistikens betydelse på olika delområden. Uppgiften var att göra en statistisk undersökning och presentera resultatet på en poster med statistik.

Nästan 400 elever deltog

Tävlingens tema var miljö, biologi och hållbar utveckling. Den ordnades för sjunde gången i tre klasser för olika skolstadier. I Finland var sjutton skolor och sammanlagt 392 elever anmälda.

Den finländska vinnarplanschen översätts till engelska och den deltar i den internationella finalen, vars vinnare utses i juli av världens statistikkongress i Nederländerna.

Vinnarteamet i klassen för åk 7–9 får 450 euro.

– Hälften av min andel tänker jag använda för att köpa småsaker och den andra hälften sparar jag, säger Hautala.

Den nationella tävlingen i Finland arrangerades av Statistikcentralen, Riksförbundet för lärare i matematiska ämnen MAOL och Statistiska samfundet i Finland.

Maija Arosuo
maija.arosuo@aumedia.fi
Översättning: Carina Holm

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*