Paroc permitterar, arbetslösheten ner i augusti

Stenullsfabriken i Pargas permitterar hela personalen i högst åtta veckors tid. Foto: Pressbild/Paroc.
Stenullsfabriken i Pargas permitterar hela personalen i högst åtta veckors tid. Foto: Pressbild/Paroc.
 
Paroc inledde i augusti samarbetsförhandlingar på grund av dålig efterfrågan och överkapacitet på marknaden vid samtliga stenullsfabriker i Finland. Ett resultat av förhandlingarna var att man beslöt att lägga ner produktionen vid fabriken i Villmanstrand tidigare än planerat, redan i slutet av april nästa år, istället för vid slutet av 2016.
– I Pargas innebär det här att en produktionslinje kommer att köras med begränsad kapacitet under hösten och fram till nästa sommar och vid behov kan det också bli aktuellt med ett högst tre veckor långt produktionsstopp vid fabriken i Pargas, säger Joakim Westerlund som är operativ chef (COO) vid Paroc.
För personalen på 140 personer vid stenullsfabriken i Pargas betyder det här permitteringar på upp till åtta veckor. Dessutom blir det aktuellt med en indragning av högst fyra tjänster, detta gäller både stenullsfabriken samt övriga enheter i Pargas. Totalt har Paroc omkring 300 anställda i Pargas.
I augusti var sysselsättningsutvecklingen i Pargas i övrigt positiv. I Pargas sjönk antalet arbetslösa enligt NTM-centralens sysselsättningsöversikt under 500 personer vid slutet av augusti. Per den 30 augusti fanns det 497 arbetslösa arbetssökande i hela Pargas, varav 56 var unga under 25 år. 146 av de arbetslösa hade varit utan arbete i över ett års tid. I slutet av juli fanns det 585 arbetslösa i Pargas.
Det betyder att arbetslöshetsgraden i Pargas (7,0 %) är den näst lägsta i hela Egentliga Finland. Det är endast i Letala som arbetslöshetsgraden är ännu lägre, 6,1 %. I hela landskapet ligger arbetslöshetsgraden nu på 13,1 procent.
I Pargas fanns det 28 lediga arbetsplatser den sista augusti.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi