Partel har fått ny storägare

Partels vd Jari von Zweygbergk. Arkivfoto.
Partels vd Jari von Zweygbergk. Arkivfoto.
Nystadsbaserade Vakka-Suomen Puhelin-koncernen har genom aktieförvärv blivit den överlägset största enskilda ägaren i Partel.
Aktieportföljerna som tidigare ägdes av Lounea (f.d. Salon Seudun Puhelin) på 10 procent och Rabbe Bäcklunds 8 procent har köpts upp av VSP-koncernen.
VSP har tidigare investerat i bland annat Laitilan Puhelin som är ett Finnet-bolag ungefär i samma storleksklass som Partel.
Enligt Partels vd Jari von Zweygbergk tryggar det nya, tätare samarbetet mellan Pargas Telefon och Vakka-Suomen Puhelin de lokala datatjänsterna.
– Rent konkret ser jag den här utvecklingen som en lättnad. Marknaden är rörlig och många aktörer spekulerar på varandra. Många av de större operatörerna som gör anspråk på mindre prioriterar mobila lösningar, medan vi förespråkar fiber framom mobila lösningar, säger von Zweygbergk.
Han bedömer att VSP och Partel är starkare tillsammans och tryggar den lokala närvaron i sydvästra Finland.
– Några andra betydande aktieaffärer har inte skett och det finns ingen annan storägare, några ligger på en procent och resten av aktierna finns hemma i bordslådan hos Pargasborna, säger han.
– Exakt vad arrangemanget innebär vet vi inte ännu, men då arrangemang av det här slaget ofta medför effektivering och mindre personal ser jag helt ärligt och uppriktigt en helt motsatt utveckling för vår del.
Kontaktcentret Parcall är en verksamhet som enligt von Zweygbergk spelar en nyckelroll, eftersom VSP har ett behov av svenskkunnig personal inom den sektorn.
Namnet Partel och Pargas Telefon då, består det?
– Namnet har en lång historia och försvinner ingenstans, inte heller den lokala kundbetjäningen, intygar von Zweygbergk.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
Läs också ÅU:s intervju med Rabbe Bäcklund som sålde sina aktier till VSP.
Uppdaterat 15:53: Länken till ÅU:s intervju med Bäcklund tillsatt.


Vakka-Suomen Puhelin

  • Telekombolag som, liksom Partel, hör till Finnet-gruppen.
  • Har omkring 200 anställda på fem orter (Nystad, Åbo, Tavastehus samt företagsförsäljning i Helsingfors och Tammerfors).
  • Bolaget har starkt profilerat sig mot företagsmarknaden med bl.a. ett stort kontaktcenter.
  • Till VSP-koncernen hör även dotterbolaget Teknomeria, en riksomfattande stamnätsoperatör.
  • VSP-koncernens totala omsättning 2014 var 14,6 miljoner euro då Partels motsvarande siffra för 2014 var 2,8 miljoner euro.