Pelle Svanslös är Hilmas favorit

Hilma och favoriterna. Här visar Hilma Holkko upp sitt vinnande bidrag. Favoritmjukisarna Maja Gräddnos och Pelle Svanslös har också kommit med på bilden. Foto: Mikael Heinrichs.
Hilma och favoriterna. Här visar Hilma Holkko upp sitt vinnande bidrag. Favoritmjukisarna Maja Gräddnos och Pelle Svanslös har också kommit med på bilden. Foto: Mikael Heinrichs.
Pargasbon Hilma Holkko vann 6–8-åringarnas klass i en internationell teckningstävling med sin teckning av Pelle Svanslös och Måns.
Det handlar om den internationella teckningstävlingen Internationaler Jugedwettbewerb, där Finland nu deltar för fyrtionde gången. Tävlingen har tre olika åldersklasser: 6–8-åringar, 9–10-åringar samt 11–13-åringar. Temat för den här upplagan av tävlingen var fantasihjältar och verkliga förebilder. Tävlingen arrangeras i Finland av OP-gruppen, teckningslärarna samt skolorna.
Sammanlagt 17 000 barn från omkring 500 skolor och förskolor deltog i tävlingen.
Sexåringen Hilma Holkko från Pargas deltog med en teckning där Pelle Svanslös är en superhjälte som rymmer iväg från den elaka Måns.
– Det var mamma som tipsade om tävlingen, hon har också deltagit i den tidigare, berättar Hilma.
Tecknandet hör till hennes favoritsysselsättningar och nya teckningar kommer till mest hela tiden. Då tävlingsresultaten skulle offentliggöras i Helsingfors och Hilma med familj var inbjudna blev hon faktiskt redan orolig för att hon inte skulle hinna tecka den dagen.
Det vinnande bidraget. Foto: Nina Kaverinen.
Det vinnande bidraget. Foto: Nina Kaverinen.
– Men i tåget på vägen hem tecknades det redan för fullt, skrattar Hilmas pappa Pertti Holkko.
Priset var en penningsumma samt ett heldagsarmband till Borgbacken – som användes redan samma dag.
Till prisutdelningen som ägde rum i Vallgård i Helsingfors hade samtliga tre klassers sex främsta tecknare med föräldrar bjudits in. Salen var med andra ord rätt välfylld.
– Visst var det aningen nervöst, medger Hilma. Hon visste inte om att hon skulle vinna på förhand, utan det klarnade först på plats då namnen räknades upp.
Enligt Hilma var det helt solklart att det skulle bli just den här teckningen av Pelle och Måns som skulle skickas in till tävlingen.
– Jag tycker också annars om att teckna katter då de är så söta. Pelle Svanslös är min favorit, vi har läst många böcker om honom och jag har en alldeles egen, grön Pelle Svanslös-bok, berättar hon.
– Månne det var för tre somrar sedan då vi var och tittade på Pelle Svanslös som teaterpjäs i Seinäjokitrakten. Den föreställningen gjorde ett djupt intryck på Hilma och sedan dess har Pelle hört till hennes stora favoriter, berättar pappa.
Hilma kan det här med att teckna och måla. Också vattenfärger och oljefärger hör till repertoaren. I fjol deltog Hilma i juniorbiennalen i Åbo och kom in som trea. Till hobbyerna hör också cellospel.
I framtiden vill Hilma arbeta som illustratör och det drömyrket har hon faktiskt hunnit pröva på.
– Hon brukar göra egna små böcker som hon sedan illustrerar flitigt, avslöjar pappa.
I höst börjar Hilma i skolan, men det är inget hon är nervös för.
Däremot är hon smått spänd inför resultaten från den internationella delen av tävlingen. De resultaten offentliggörs den 17.6 i Luxemburg. De resultaten inväntar Hilma med familj i lugn och ro på hemmaplan.
– Det spelar nog ingen större roll om jag vinner eller inte, det roligaste är att få teckna, intygar Hilma.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi