PIF-Center håller tidtabellen

Arbetet går undan i PIF-Center. Foto: Mikael Heinrichs
Arbetet går undan i PIF-Center. Foto: Mikael Heinrichs
Allmänheten kan bekanta sig med hur projektet framskrider under öppet hus-evenemanget lördagen den 22 oktober.
Det händer så det knakar i PIF-Center på Norrbyåsen just nu. Under veckan talkojobbar de som kan göra det dagtid med att sätta upp skyddsväggar längs med långsidorna i den blivande idrottshallen. Något som den före detta industrihallen dag för dag börjar likna allt mer, faktiskt.
– Trots att det ser råddigt ut när alla grejar på här måste jag nog säga att det är helt storartat hur många som har möjlighet och intresse för att ställa upp och jobba för det gemensamma målet, säger fastighetsbolagets vd och projektchef Lasse Nummelin då han äntligen hinner ner från stegen och ställer undan skruvdragaren för ett ögonblick.
Jobbet går undan. Förra veckan jobbade i snitt ett tiotal personer per dag i hallen med olika arbeten. En del sköts av entreprenörer, en del av frivilliga. Vissa el- och ventilationsarbeten har redan gjorts. Bland annat har värmeblåsaggregatet redan installerats och testats. Brandlarmet och belysningen är likaså redan i bruk.
– För talkogängets del är det i huvudsak de här skyddsväggarna som är aktuella. Totalt handlar det om 80 meter skyddsvägg som ska sättas fast. Efter det gäller det att spackla och måla, men sen är talkogängets jobb nog nästan förbi för den här gången och det är entreprenörernas tur att ta vid, säger Nummelin.
Väggar och tak i de sociala utrymmena byggs för fulla muggar och förra veckan var stommarna där redan klara. I fotbollshallen kommer mellanväggen att monteras ner så att man kan utnyttja hela hallen och baracker kommer att iståndsättas till omklädningsrum.
– Småningom blir det dags för huvudentreprenören att ta itu med dörrarna och golvmattan. Kakel och klinkers i de sociala utrymmena läggs faktiskt också på talko, men annars är vi inne på slutrakan innan proffsen tar över, intygar Nummelin.
Monteringen av idrottsredskapen, bland annat en del som ska sänkas ner i golvet, hör också det till entreprenaden.
– Just nu skulle jag bedöma att vi är ungefär halvvägs med arbetena och entreprenaden framskrider helt enligt den utsatta tidtabellen. Enligt den ska golvet slutligen planas i början av december och efter det återstår mattläggningen, säger Nummelin.
I gymnastikdelen av hallen planeras en voltgrop, trampoliner samt bom, räcken, ringar och rep. Längs väggarna kommer ribbstolar. Det som utrymmesmässigt tar mest rum är parterren, den kvadratiska ytan som används för fristående inom gymnastiken.
– Som det ser ut just nu kommer linjer att målas i den stora hallen för innebandy, handboll, tennis, volleyboll och badminton. Vad beträffar gymnastiksidan hoppas vi på ett bidrag från staden för en del av den utrustningen i och med att vi har som plan att lämna kvar föreningens utrustning som i dagsläget finns i Sarlinska skolan där, säger Nummelin.
För talkogruppen är lördagen den 22.10 det datum som gäller. Då ska talkojobbet vara klart, eftersom det då ordnas en öppna dörrars dag i PIF-Centret mellan klockan 13 och 17. Då kan vem som helst bekanta sig med hur arbetet i hallen framskrider, planerna samt olika sätt att stöda arbetet.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi