Piffen blev under tåget mot ÅIFK

Ett av de få enkla målen Piffen fick under aftonen kommer här genom Ilija Krstevski. Foto: Mikael Heinrichs

ÅIFK tog en gruvlig revansch för förlusten hemma i Samppalinna då säsongens andra åboländska derby i handbollsligan avgjordes i kväll i Pargas. Kanariefåglarna vann till slut rätt enkelt med 20–30 (12–15).

Dålig start

ÅIFK kopplade egentligen greppet direkt efter PIF-keepern Markus Mattilas inledande parader och hade 1–6 då den första tian var avklarad. På något vis gick luften ur merparten av de 373 på läktarna redan här, något som knappast hjälpte hemmalaget trots att man sakta jobbade in sig i matchen igen tack vare mål av det utländska gardet.

Övertända?

Hemmalaget hade inte spelat en match på nästan tre veckor medan ÅIFK hade två matcher i benen – något som åtminstone aftonens lirare Andreas Nyström såg att fungerade i ÅIFK:s favör. Nyström satte nio bollar bakom Mattila och Ville Nordqvist.

I Piffen var det många missar som avlöste varandra och spelet blev svajigt. Tränaren Marko Brezic såg lätt uppgiven ut då han tågade ut ur det egna omklädningsrummet efteråt.

– Jag vet inte om vi hade för höga tankar om oss själva efter Hangö-matchen, men de var mer motiverade än vi i kväll. Vi visade inte tillräckligt med respekt för motståndarna i början och kom inte heller upp till vår rätta nivå. Då vi hela tiden jagar går det som det går, konstaterade kroaten.

Dubbla röda

Med knappa kvarten kvar åkte Piffens Milos Lojanicic på ett direkt rött kort i en diskutabel situation där också ÅIFK:s Isak Lehvonen fick sin tredje tvåa och rött kort. Då var ställningen 17–22 och efter det bara rann det iväg.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om utvisningen, men vi hade behövt alla killar på planen i dag, konstaterade Brezic lakoniskt.

Här lurar ÅIFK:s Wilhelm Hammarberg PIF:s Jane Jancev i försvaret. Foto: Mikael Heinrichs

Segern för upp ÅIFK till åtta poäng och en allt stabilare sjundeplats i den haltande tabellen. Båda lagen spelar på nytt redan på lördag då ÅIFK tar emot HIFK och Piffen åker till Sjundeå. För Piffens del ser hemmamatchen mot Atlas ut att bli avgörande med tanke på åttondeplatsen.

Pargas IF–ÅIFK 20–30 (12–15)

PIF: Markus Mattila, Ville Nordqvist – Aleksa Veselinovic 4, Jane Jancev 4, Milos Lojanicic 3, Ilija Krstevski 3, Sebastian Fagerlund 3, Samuel Alexandersson 2, Linus Fröjdö 1, Fredrik Lunden, Robin Mattsson, Henric Berndtson, Daniel Söderlund, Joel Tunturi, Alfons Alexandersson.

ÅIFK: Aku Kuusisto, Mirsad Tursunovic – Andreas Nyström 9, Christoffer Sjöblom 4, Alexander Nystén 4, Isak Lehvonen 4, Peik Sjöblom 2, Elias Nyman 2, Wilhelm Hammarberg 2, Oscar Berglund 2, Paavo Brummer 1, Mikael Manderoos, Albin Järvinen, Kalle Kankaanpää.

Domare: Sami Kinnari – Johan Skogberg

Publik: 373

Matchens lirare: Andreas Nyström, ÅIFK

PIF-liraren: Markus Mattila