Piffens damer redo för säsongen

Lagkapten Jessica Ranta-aho. Foto: Gösse Storfors.
Lagkapten Jessica Ranta-aho. Foto: Gösse Storfors.
 
Piffens handbollsdamer inleder säsongen i division i på lördag kl. 13.50 hemma mot Dicken Akademi.
– Vi har en hel del förändringar i laget så det blir en intressant säsong, säger lagkaptenen Jessica Ranta-aho.
I år har damerna också en division 2 så det betyder att de ”lättare” lagen och matcherna har fallit bort. Men det skrämmer inte Piffen som blev fjärde i övre slutserien i fjol. I år spelar de nio lagen en dubbel grundserie.
– Det blir en betydligt tuffare serie i år men vi har som mål att komma bland de tre bästa. Vi har ingen målsättning att avancera men vill förstås vinna alla matcher. Vi är många som har det här som hobby och resurserna räcker inte för att spela i ligan. Nästa större årskull är -02 födda så än räcker det ett tag innan vi får ordentligt underlag.
Ett annat problem är bristen på träningstider. Nu har man officiellt tre träningspass i veckan. Men måndagar har man ingen halltid så det blir gymträning. Många söndagspass faller bort då PIUG är upptagen av tävlingar. Och på torsdagarnas huvudträning får man under en tredjedel av tiden nöja sig med en tredjedel av PIUG-hallen.
– Vi ser verkligen fram emot de nya hallar som Piffen håller på att skaffa, säger Ranta-aho.
Pauliina Ahokas gör comeback. Foto: Gösse Storfors.
Paulina Ahokas gör comeback. Foto: Gösse Storfors.
Från fjolårslaget har en handfull slutat, systrarna Linda och Elin Nordling, Pia LeGrand, Sandra Blomqvist och Sophie Rönkönharju. I stället har Paulina Ahokas, Martina Lemberg och Jamila Lervik gjort comeback. Dessutom har man lyft upp juniorerna Emma Söderlund och Ronja Lindroos som också kommer att spela med ÅIFK:s B-flickor för att få spela med jämnåriga.
– Glädjande var att vi i söndags hade fyra av ÅIFK:s A-flickor på vår träning. De har inget A-flickslag i år och alla får inte speltid i damlaget. Däremot kan det bli tufft för vår målvakt Linnea Back. Hon spelade också i ÅIFK i fjol men då hade de fyra målvakter. Nu är de bara två så jag vet inte vad som händer om vi har matcher samtidigt.
Mot Dicken Akademi blev det en förlust och en oavgjord i fjol. De brukar ha ett ungt lag som springer mycket och Jessica Ranta-aho säger att det blir spännande att se hur samspelet löper i den första matchen. Förberedelsetiden har varit ganska kort och förändringarna i laget relativt stora.
Gösse Storfors
reporter@fabsy.fi


 

PIF damer 2015–16

Målvakt: 1 Linnea Back
Utespelare: 3 Malin Sjöblom, 4 Nina Barck, 6 Anette Herrgård, 7 Martina Lemberg (A), 8 Ronja Lindroos, 10 Anna Fröberg (A), 11 Jessica Ranta-aho (C), 13 Linda Suominen, 14 Emma Söderlund, 16 Paulina Ahokas, 18 Mira Öhman, 19 Jamila Lervik, Malin-My Lindblom
Tränare: Jan Eriksson, Bror Blomqvist (mv)
Lagledare: Tomas Jansén