Piffens damguld fyller 50

50 år senare. Lena Laurén (f. Tuomi) och Maj Björk (f. Lindholm) firade FM-guld i slutet av mars 1968. Foto: Mikael Heinrichs

För en knapp månad sedan hade det gått exakt 50 år sedan Piffens damer säkrade FM-guldet hemma i Sarlinska skolans gymnastiksal mot HIFK. Piffen vann den direkt avgörande seriefinalen med 10–7 (2–4).
Enligt tidningsartiklar från den tiden var matchen en jämn historia som avgjordes i mitten av andra halvlek genom Elvi Klemets två raka mål som förde upp hemmalaget i en 7–5-ledning. Det slutliga segermålet tillskrevs Ina Hellström.
– Vi träffas nog fortfarande nu och då, men någon regelrätt träff i handbollens tecken har vi inte ordnat – åtminstone ännu. De flesta av oss bor dessutom i Pargas fortfarande så det borde inte vara helt omöjligt att ordna en sammankomst, skrattar Maj Björk (f. Lindholm) som var med i laget.
– Jag minns att det nog var en rätt så stor grej på den tiden. Då avgjordes mästerskapet med endast seriespel, man hade inga skilda slutspelsmatcher då, berättar Lena Laurén (f. Tuomi).
Att det handlade om en ”gyllene årgång” inom Piffen på den tiden råder det ingen större tvekan om, eftersom samma lagstomme till stora delar var med om att vinna brons 1966 och silver 1967 och 1969. Efter det splittrades laget på grund av studier och andra orsaker – och resultaten hölls mer blygsamma ända fram till början av 1990-talet då damlaget tog två medaljer.

ÅU 2.4.1968.

– Jag skulle nog säga att det var lagandan som var vår starkaste sida. Vi träffades och umgicks också utanför planen och gjorde en massa roliga saker tillsammans. I början rådde det en viss konkurrens om speltiden, men mot slutet av 60-talet var det nog rätt klart vilka som spelade. Stig ”Jompa” Erikssons roll som tränare får man inte heller glömma, säger Björk.

Guldlaget 1968
Kerstin ”Tettan” Lindqvist, Elvi Klemets (Johansson), Ina Hellström, Gun Karlsson, Maj Lindholm (Björk), Lena Tuomi (Laurén), Anne-Gun Johansson, Rea Wahlsten (Winqvist), Ulla Lundström (Czuryszkiewicz), Gun Hellén (Alexandersson), Barbro Lindholm (Ekman), Rea Söderholm.
Tränare: Stig ”Jompa” Eriksson.

För fem av spelarna från den tiden blev det också sällsynta A-landskamper, något som inte var vardagsmat. Hellström (5 landskamper), Laurén (4) och Gun Alexandersson (f. Hellén, 1) representerade Piffen i landslaget medan målvakten Kerstin Lindqvist (2) och Björk (7) spelade sina landskamper under tiden de studerar i Helsingfors och representerar Sparta respektive Haukat.
– Det var väl jag och Ina som var de första damerna härifrån som spelade i landslaget. På den tiden bestod laget av spelare från Helsingfors och så oss två från Pargas, skrattar Laurén som själv slutade spela 1970.
Björk fortsatte karriären ända in på 1980-talet då hon ännu spelade en del av Piffens hemmamatcher.
Både Björk och Laurén följer handbollen sporadiskt nuförtiden, det har blivit högst ett par matcher på plats i PIUG och en del mästerskapsmatcher i tv.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi