Piffens Lehtinen vill framåt i karriären

Mera mål. Jonas Lehtinen (15) hoppas på flera mål i år än förra säsongen då det blev elva stycken. Foto: Mikael Heinrichs.
Mera mål. Jonas Lehtinen (15) hoppas på flera mål i år än förra säsongen då det blev elva stycken. Foto: Mikael Heinrichs.
Förra säsongen blev det 11 mål på 19 matcher i Trean för Piffen och i år är han en av de spelare som nya tränaren Joonas Laurikainen lyfter fram som potentiella utropstecken i det egna laget. 19-åriga Jonas Lehtinen hör på förhand sett till de spelare i årets Piffen som förväntas stå för målproduktionen.
Lehtinen debuterade redan som 16-åring säsongen 2013 då han i tre matcher gjorde ett mål och vid sidan om fotbollen har han gjort ett namn för sig på futsalplanerna.

Vintern 2014-15 var han med i U20-futsallandslagstruppen och den här vintern spelade han division 3-futsal med KSF. 26 mål på sex matcher säger väl det mesta, men trots det är futsalen främst en rolig bisyssla för Lehtinen.
– Det är nog en sidogren, men ändå jätteviktig. Det blir annars rätt tråkigt under vintern då träningarna är färre och oftast hålls inomhus.
Så det är roligare att spela än att bara springa?
– Just så är det.

Jonas Lehtinen

  • Född: 2.2.1997, 19 år.
  • Matcher/mål i Trean: 2013 (3/1), 2014 (2/0), 2015 (19/11).

Lehtinen har dragits med några småskador under vintern, men känner sig i god form inför seriepremiären som blir på bortaplan mot JyTy på fredag. Piffen kommer att inleda säsongen med tre raka bortamatcher mot JyTy, TuWe och ÅIFK innan hemmapremiären den 6 maj mot Wilpas, sannolikt på Aktia Arenas konstgräs.
Årets Åbotrea ser ut att bli högklassig, hur ser du på era chanser i serien?
– Jämfört med förra året finns det många lag i serien som spelar bra fotboll och kan hålla boll. Det kommer säkert att bli en tuff serie där åtminstone Masku, KaaPo, TPK och ÅIFK känns som riktigt tuffa motståndare.
Vilka är dina personliga målsättningar för säsongen?
– Jag vill göra fler mål och stå för flera assists än i fjol. Jag hoppas vara en viktig del av laget och hjälpa laget att vinna, det är trots allt det viktigaste.
Var ser du dig själv på sikt som fotbollsspelare, till exempel om tre år?
– Om det går som jag själv vill så spelar jag då i ligan eller division 1, det skulle vara en dröm att få spela där.
På basen av träningsmatcherna och cupmatcherna som laget spelat innan seriespelet kört igång kan man konstatera att laget sannolikt kommer att ha rätt stora svårigheter i försvarsspelet och att truppen känns rätt tunn. Skador, avstängningar och andra frånvaron som helt enkelt hör till kommer att spela en olovligt stor roll i hur laget klarar sig. Arnold Uschanoff i mål, Atte Holmberg och Ville Ranta-aho på mittfältet samt anfallarna Veli Hartola och Lehtinen är oerhört viktiga kuggar. Saknas någon av dem märks det definitivt.
Dessutom har tränaren Laurikainen många järn i elden då han dessutom fungerar som tränare för TPS B-flickor och som regiontränare för förbundets regionlag på flicksidan.
På slutrakan anslöt två rutinerade spelare utifrån i mittältsankaret Antti Muuriaisniemi som senast spelat i SalPa och vänsterbacken Janne Vuorinen, senast i ÅIFK, med ligaspel och en U21-landskamp från 2005 på sin CV. Båda nyförvärven har sina senaste seriematcher rätt långt bak i tiden, så tiden får utvisa om de fortfarande är förstärkningar på den här nivån.

Pargas IF 2016. Foto: Mikael Heinrichs.
Pargas IF 2016. Foto: Mikael Heinrichs.

Pargas IF 2016

  • Målvakter: 1. Arnold Uschanoff, 12. Benjamin Lindström
  • Utespelare: 2. Antti Muuriaisniemi, 3. Jaakko Vesala, 4. Janne Forsman, 6. Atte Holmberg, 7. Kasper Salo, 8. Ville Ranta-aho, 9. Veli Hartola, 10. Lauri Tulla, 14. Gustav Nygrén, 15. Jonas Lehtinen, 17. Petter Sumelius, 19. Viktor Lindqvist, 20. Alexandru Florea, 22. Micke Karlsson, 24. Tero Hartola, 25. Janne Vuorinen, 26. John Adolfsson, 77. Oscar Sumelius.
  • Tränare: Joonas Laurikainen, Kenneth Nordling, Ville Ranta-aho.
  • Lagledare: Harri Salo, Sjadde Carlberg.
  • Service: Heikki Lindqvist.

Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi