PK fick motta olagliga tidningar

I går onsdag fick redaktionen fint besök då Bertel Nordén överräckte ett tiotal Veckans Nyheter från 1903 åt PK.

Tidningen var olaglig under förryskningstiden. Tidningarna innehåller texter, också från Pargas, bland annat om den hatade “Bobban” Bobrikoff, språkmanifestet och om vilka personer som blev utvisade ur landet.

– Vi renoverade ett hus på Attu 1968 där jag hittade de gömda tidningarna. Nu vill jag ge dem vidare före de blir bortglömda, berättar Nordén som är hemma från Pargas.

Han är pensionerad elektriker och har bott med sin familj i Södertälje sedan 1969 men besöker Pargas regelbundet för att hälsa på sina två systrar. Nu vill han att PK ska ta hand om tidningarna en tid, men hoppas sedan att PK kan ge över dem till något arkiv kan spara dom för eftervärlden.

Veckans Nyheter gavs ut under förryskningstiden och syftet var att protestera mot det ryska förtrycket som blev allt starkare i Finland. Poeten Arvid Mörne gav år 1900 ut en tidning med namnet Nyländska Posten, som senare, på grund av angiveri, bytte namn till Veckans Nyheter. Mörne, Artur Eklund och Herman Gummerus var redaktörer. År 1903 flyttade tryckningen av tidningen till Stockholm. Tidningen var populär bland den finlandssvenska landsbygdsbefolkningen, vilket också förklarar att Nordén kunde hitta exemplar av tidningen i Attu. Tidningarna spreds i början av 1900-talet till Finland genom att privatpersoner smugglade dem över gränsen, men Nordén kunde ta med dem denna gång utan att behöva vara rädd för myndigheterna.

Utdrag ur tidningarna kommer att publiceras i PK under hösten.

Tuuli Meriläinen
tuuli.merilainen@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*