PK hälsade på i Kårlax – en by med stor yta och omgiven av hav

Kårlaxbor. Från vänster: Jarl Björn ”Nalle” Rosenholm, Gia Rittinghaus, Karl-Johan och Britta Holmqvist. Bild: Malin Johansson.

Kårlax är byn där alla hälsar på alla och här reser man tillsammans midsommarstången varje år – den årliga sommarfesten på Sandbacka förenar byborna med sommargästerna.

På Kirjalaön hittar man byn Kårlax som till ytan är den största byn i Pargas. Kärt barn har många namn heter det och i gamla texter kan man läsa att namnet Kårlax har haft många olika former – bland annat Karalax, Kåralax, Kurulax, Korolax, Koorlax och Corlax. Här fanns i tiderna två herrgårdar vid namn Kapellskär och Kårlax samt 19 gårdar och 54 torp. Vid slutet av 1930-talet fanns det nio större gårdar i byn: Finnas, Mellangård, Mårs, Nedergård, Norrby, Södergård, Vestergård, Uppgård och Östergård.

Kårlax. Till ytan största byn i Pargas. Bild: Linn Turkki.

Huset är 30 meter långt

Karl-Johan och Britta Holmqvist bor på gården Mårs i Kårlax där de flyttade in år 1989, efter att i många år ha renoverat byggnaden. Huset byggdes av Karl Johans stamfar kapten Pettersson i slutet av 1700-talet. Huset är 30 meter långt och nästan 400 kvadratmeter stort, säger Britta och berättar att de har totalrenoverat hela byggnaden och dessutom byggt till en övre våning där döttrarna Annica och Carin bor tillsammans med sina familjer då de hälsar på.
Karl-Johan har bott hela sitt liv i byn och berättar att han tillsammans med Britta bodde i kammarraden innan man flyttade in på släktgården.

Kammarraden är ett hus som ligger intill Mårs huvudbyggnad. Som en liten kuriositet kan nämnas att Karl-Johans mamma föddes då hans pappa var 20 år. Pappan hade då sagt ”vad bra att det blev en flicka, henne ska jag gifta mig med.” Och så blev det!

I Mårs-huset har även Brittas lillasyster Gia Rittinghaus bott. Gia flyttade tillsammans med sin familj till Kårlax Mårs år 1970 och bodde där fram till år 1982 då Gia tillsammans med sin familj flyttade in i sin fars hus ”Gläntan” som ligger bara ett stenkast från Mårs-huset. Gia berättar att hon alltid har uppskattat den frihet och det lugn som byn erbjuder.

Båda två har jobbat på Kårkulla

Både Gia och Britta har en gemensam arbetshistoria från Kårkulla samkommun där de båda två jobbade i många år. Kårkulla har varit en viktig arbetsgivare för många i byn och på det totalt 34 hektar stora området vilar många minnen.

– En gång skulle jag skida till jobbet, det slutade med att jag blev en och en halv timme försenad, säger Gia och ler åt minnet då hon behövde ta sig över otaliga diken för att komma fram med sina skidor längs åkrarna till Kårkullabacken.

Även om Kårlax har en lång och anrik historia med många släktgårdar, finns det också många nyinflyttade här och mer än 100 sommarvillor. En av de största bönderna i byn är idag Kimmo Kaanela som bebor släktgården i Pölsböle, men som även aktivt odlar marker i Kårlax.

Bland de nyinflyttade i byn finns många professorer och doktorer från Åbo Akademi och Jarl Björn ”Nalle” Rosenholm är en av dem.

– Jag och min fru letade efter en kennel och en kompis hade renoverat ett passligt hus i Kårlax, berättar Nalle och konstaterar att på den vägen är det.

Byahuset Sandbacka

Rosenholm har varit en av de drivande krafterna bakom Kårlax samfällda byalags 20 års historik och har liksom också Karl-Johan och Gia fungerat som ordförande för byalaget i flera år. Huset är byggt och renoverat med EU-medel och stöd från Kulturfonden. Hela föreningens verksamhet började hemma på Brittas och Karl-Johans gård på 1990-talet. Dessa sommarfester var väl besökta och väckte tanken på att uppföra ett för byn gemensamt utrymme. Huset byggdes genom frivilliga talkodagar, kvällar och veckoslut. Bland initiativtagarna till byahuset Sandbacka kan även nämnas Ulla och Göran Björkman. Britta, som även fungerat som styrelsens sekreterare konstaterade att en förutsättning för EU-stödet var ett stort antal talkotimmar.

Byalagets styrelse leds idag av Tomi Lastuniemi. Under årens lopp har man bland annat ordnat barnfester, pilktävlingar, lopptorg, julfester, farsdagsevenemang, oktoberfester. Ja, listan är lång. Till de årliga sommartraditionerna hör även midsommarfesten och sommarfesten som i år ordnas den 29 juli på Sandbacka. Byaföreningen är tvåspråkig och man har aktivt jobbat över språkgränserna vilket bland annat syns i styrelsens protokoll som skrivs på både svenska och finska.

Sandbacka byahus. Bild: Malin Johansson.

Lokalt musteri i Kårlax

Vid Sandbacka hittar man också byns anslagstavla där det just nu är aktuellt med fiberinfo för Kårlaxborna. Nämnas kan att Väståbolands svenska församling kontaktat byn och kommer att hålla en kvällsandakt i Sandbacka den 10 augusti. Kårlax är med andra ord en by som sjuder av liv och verksamhet. PK:s redaktörer blir bjudna på äppeljuice – tillverkad i byn på det lokala musteriet Bornemanns som är ett litet familjeföretag i Kårlax. Till musteriet kommer det besökare från när och fjärran – och inte undra på – äppeljuicen är ljuvlig med en uppfriskande smak av sommar!

Det positiva att bo i Kårlax konstaterade de närvarande är närheten till skolor och daghem närheten till Pargas centrum, St Karins och Åbo.

Byarna PK besöker får delta i en liten tävling i pilkastning och att fälla burkar genom att kasta bollar på dem. I pilkastningen fick Kårlax 9 poäng och av burkarna blev endast två kvar av 10.

 

Malin Johansson
Linn Turkki

1 Kommentar

  1. Hej trevligt att läsa om min födelseby här i Viskafors,bor i Sverige sedan 1966.
    Det är 65 år sedan jag flyttade från Kårlax till cementmetropolen i Pargas köping numera staden Pargas.
    Jag läser PK varje vecka och följer förändringar i hembygden.
    Sänder även en hälsning till kalle i Mårs.

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*