PK på byabesök i Tennäs – ”Folk som bor här trivs”

Väderkvarn
Vid väderkvarnen i Tennäs. Från vänster: Carl-Gustav Holländer, Anita Holländer, Hilkka Söderholm och Timo Söderholm. Bild: Malin Johansson.

Redan på 1700-talet fanns två gårdar i byn Tennäs som ligger på Ålön i Pargas, cirka 12 kilometer från Pargas centrum. Tennäs Östergård gick i Holländers ägo år 1861. Släkten har inte alltid hett Holländer, men trots det kallades gården alltid för ”Holländers”.

– Det var min mans farfars far som bytte namnet till Holländer, säger Anita Holländer som bor i det gula huset på Tennäs Östergård tillsammans med sin man Carl-Gustav Holländer.

Timo Söderholm som bor i det röda huset på Tennäs Vestergård berättar att Tennäs Vestergård varit i släktens ägo i minst sex släktled. Släkten Söderholm hette från början Bergman och Timos farfars mor var ursprungligen en Bergman.Timos farfars far kom egentligen från Tara och var från en sjömanssläkt. Idag bor Timo tillsammans med frun Tina och dottern Ida-Maria på Tennäs Vestergård. Sonen Anton bor precis intill i ett egnahemshus där Timo växte upp som barn. Dottern Emilia har flyttat hemifrån och bor i Finby. Timos mamma Hilkka bor i torpet på gården och berättar att hon nu igen bor på samma ställe, dit hon flyttade som nygift med sin man Frej för 56 år sedan.

Tennäs by
Tennäsbyn. Till vänster ser man Tennäs Vestergård och till höger Tennäs Östergård.

I Tennäs finns idag 48 fastigheter och cirka 10 hushåll som bor året om i byn. En stor del av fastigheterna är sommarstugor.

– Många av sommarstugorna är gamla släktställen och de tidigaste sommargästerna kom på 1920- och 30-talet, berättar Anita och konstaterar att sommargästerna trivs i Tennäs.

Många gamla släktställen

Ett gammalt släktställe är Edgrens sommarställe på Långholmen. Konstnären Santeri Salokivi spenderade flera somrar där och flera av hans tavlors motiv var från Tennäs. Släkterna Ljungberg och Stendahl har också sina släktställen i Tennäs. Turun Sanomat äger en stor strandtomt i byn, som ursprungligen var i Rettigs ägo.

– Det finns inte så många nyinflyttade här. Man känner nog de flesta på ett ungefär, säger Timo.

Han konstaterar att man på en hand kan räkna de som är första generationens invånare i byn.

Tennäs
Tennäs Vestergård i början av 1900-talet. Bild: Stig E. samling.

Närbutik i Sydmo

Tidigare fanns det mjölkkor på båda gårdarna och senare hade man också höns. En kort tid fanns det också får på Östergård. Fram till 1980-talet besökte butiksbilen Tennäs varje onsdag klockan 14 och från Grönroos närbutik i Sydmo fick man till och med hemleverans.

– Man ringde och beställde varor på fredagen och på lördagen hämtade han hem dem. Han var väldigt tillmötesgående och hade humor, säger Carl-Gustav.

Numera är det bara glassbilen som kommer till Tennäs på lördagar. En viktig mötesplats i byn är torken där man håller vägmöten och där man sätter upp viktig information på anslagstavlan. Där hänger bland annat en lapp där det står skrivet ”Bokskåp” och Anita berättar att man både får föra och hämta böcker från bokskåpet som finns hos Holländers.

Många traditioner  i byn

– Tidigare träffades vi alla i byn på midsommaraftonen. Dessutom deltog vi i byakampen med vårt lag Teno, berättar Anita och förklarar att Teno står för Tennäs nattorienterare.

Byakampen arrangerades förr i Pargas av olika byagemenskaper.

Tennäs. Byn med fin gemenskap och gamla traditioner. Bild: Malin Johansson.

Att gemenskapen är bra i byn märks – ifjol samlade man tillsammans ihop pengar för att kunna införskaffa en defibrillator och så gott som 100 procent av byborna deltog. Nu finns en defibrillator intill torken och i sommar då byn är fullt befolkad kommer man att ordna en utbildning i hur man använder den.

– Folk som bor här trivs. Vi har bra gemenskap, det är fridfullt och det går bra att samarbeta med alla, konstaterar Anita.

Samarbete över byagränserna

Sedan länge har man också haft ett bra samarbete över byagränserna då det gäller att låna maskiner av varandra som inte används så ofta, som till exempel kultivator. I Tennäs grundades också Tennäs lantmannaklubb, där Ålöns alla jordbrukare är medlemmar. Man håller fyra möten per år och mötena roterar från gård till gård. I år firade lantmannaklubben dessutom 75-års jubileum.

– Bor man här hör det dessutom till att man som kvinna är med i Mustfinnö Marthakrets, skrattar Anita och säger att fyra av de 13 medlemmarna är Tennäsbor.

I Tennäs hittar man också stora fiskevatten och man har den näst största odelade vattenarealen i Pargas på 1500 hektar, endast Attu har en större areal.

De olika byarna PK besöker får också delta i en liten tävling som består av pilkastning och att fälla ett torn av burkar med tre bollar. I pilkastningen fick Tennäs 15 poäng och de fällde 8 av de 10 burkarna.

I pilkastningen fick Tennäs 15 poäng. Timo Söderholm fick representera byn i den här grenen. Bild: Malin Johansson.

Malin Johansson och Linn Turkki

1 Kommentar

  1. Så roligt att läsa!Min moster bodde med sin stora familj i vestergård och där har jag som barn tillbringat mycket tid,ffa på somrarna men också sportlov.

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*