PK:s nya kläder

I dag är vi lite uppklädda. PK har klätt sig i en ny havsblå jacka och på fötterna finns stiliga, men vattentåliga gummistövlar.

Kläderna är praktiska. De håller för blåst från havet och slask, men de hänger också med sin tid. Med dem kan man stolt gå omkring på stan.

I fjol i mars frågade vi våra läsare vad ni tycker om tidningen. PK ansågs vara en ambassadör för sin stad, någon som skapar samhörighet, nyttig och människonära. Det är något vi vill hålla fast vid. Ett klart önskemål var också att PK:s yttre behövde förnyas. Vi drog i gång med ett projekt som har lett till att PK i dag har ett nytt utseende.

PK fyller 110 år i år. En tidning som följer med sin tid förnyar sig, men respekterar också gamla traditioner, det vill säga förnyar det som behöver fixas till och fortsätter att använda det som fungerar. Färgerna har harmoniserats och den blå färgen har fått en ny djupare nyans.

Logon är mjukare och märks bättre. Rubrikfonterna är färre, men brödtexten, som används i själva artikeltexterna, är den samma. Huvudarkitekt bakom PK:s nya utseende är Å Communications Art director, Pargasbon Sam Sihvonen.

Vi står raka i ryggen i våra nya kläder, som barn som slutar skolan. Vår strävan är att strukturen ska vara tydligare och på sidorna med undertiteln Aktuellt samlar vi nyheter och aktualiteter.

Reportage om människor, fenomen och platser samt sportsidorna publiceras i huvudsak på tvåspråkiga uppslag.

”Oss emellan” presenterar händelser, serviceutbud och alla de småsaker som man bara hittar i den egna lokaltidningen.

För att göra det lättare att hitta har sidorna nu egna rubriker som också ger information om sidans språk. Det lönar sig med andra ord att läsa hela tidningen från början till slut!

Förutom de vanliga tidningarna utkommer PK årligen med åtta temanummer, som delas ut till alla hushåll i Pargas och en del av dem till ännu fler.

Vi inleder året med hälsa och välmående som tema i den här tidningen.

På sidorna 10–11 skriver vi om tystnadens betydelse för människans välbefinnande. Visste du att buller är den näst vanligaste sjukdomsorsaken förorsakad av miljön?

På sidorna 12–13 får den som rör sig på isarna aktuella tips och råd. Faller man i kallt vatten kan man snabbt drabbas av hypotermi, men Eija Gyllenberg från Nagu berättar vad man ska göra då.

Luisa Blumenthal i Korpo visar på sidan 14–15 hur ansiktsyoga piggar upp hela kroppen.

På sidan 5 kan du läsa om vad Pargas stad gör för att hjälpa äldre, med yngre seniorer i fokus i vår.

Ett finskt ordspråk säger att det är de fula som skryter med sina kläder. Spritt naken är det svårt att klara sig på våra breddgrader, så vi hoppas att våra nya kläder ska vara såväl tilltalande som funktionella i väder som väder.

Vi hoppas att vår nya klädedräkt ska betjäna våra läsare, vara hållbar och flexibel då den behöver töjas ut en aning eller eventuellt krympas lite.

Det viktigaste är naturligtvis klädernas innehåll. Vi utvecklar PK varje dag genom att skriva om viktiga nyheter och intressanta fenomen och fascinerande personer. Det gör torsdagen till veckans bästa dag.

Maija Arosuo
Journalist vid Pargas Kungörelser
Översättning: Carina Holm

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*