Populär sommarkonsertserie får fortsättning

Kajsa Dahlbäck. Foto: Anton Sucksdorff.
Kajsa Dahlbäck. Foto: Anton Sucksdorff.
Den första av konserterna är inprickad redan nästa onsdag, den 15 juni, då sopranen Kajsa Dahlbäck uppträder tillsammans med finska församlingens kantor Tomi Satomaa på orgel.
– Den stämningsfulla kyrkan här i Pargas brukar uppskattas av artisterna och visst är det sant att det ligger en alldeles särskild stämning i luften då konserten inleds kring niotiden på kvällen. Det börjar svalna aningen och ett slags tystnad lägger sig över omgivningen utanför, berättar Satomaa.
Det första året som sommarkonserterna arrangerades inleddes de klockan 22 (och på grund av kyrkans renovering i kapellet) vilket upplevdes för sent och något år redan klockan 20 som upplevdes för tidigt. Kompromissen blev nio på kvällen och det har visat sig lyckat.
– Folk kanske är ute på sin kvällspromenad och tittar in i kyrkan för att lugna ner sig med litet musik. Vi har försökt att hitta varierande artister också i år och hålla oss borta från de allra mest dystra och melankoliska melodierna, säger Satomaa.
Klassiskt och åt barockmusikhållet är det förstås som står på menyn de tre kvällarna den 15 juni, 20 juli och 24 augusti, men variation utlovas.
Kopplingarna till orten finns också. Kajsa Dahlbäck har tidigare också fungerat som vikarierande kantor i Pargas. Hon har uppträtt på Nationaloperan och festivaler bland annat i Italien, Brasilien, Turkiet och Slovenien. Anna Rainio som uppträder på fiol i juli är ursprungligen hemma från Pargas och hon ackompanjeras av norska Yngvild Vivja Haaland Ruud på dragspel. I augusti står barockspecialisten Markku Luolajan-Mikkola i tur på viola da gamba.
– Julikonserten är kanske den lättaste av de här tre och det utlovas bland annat en del Merikanto då. Konserterna räcker strax under en timme, berättar Satomaa.
Konserterna har tidigare om åren varit rätt välbesökta med uppemot ett hundratal åhörare.
– Dessutom verkar konceptet ha hittat sin plats, eftersom folk har frågat efter när konserterna kommer att hållas. Det känns bra att vi har lyckats med att etablera det här så pass väl, säger Satomaa.
Konsertseriens stiliga affisch med kyrkan mitt i byn har gjorts av Sauli Luttinen och är fullspäckad med små detaljer som ger en aha-upplevelse då man hittar dem.
Musik blir det på finska, svenska och tyska. Dahlbäck och Satomaa kommer också att ge några konserter bland annat i Korpo, på Åland och i Helsingfors under juni.
Inträdet till konserterna i kyrkan är fritt. Programblad säljs vid dörren.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi