Popup-fiskbutik i Livia i Pargas på skärtorsdagen

Livia
Popup-butik. I butiken säljer studerandena bland annat senapsströmming och vitlöksströmming i den popup-butik som fungerar som ett examenstillfälle. Lektor Riikka Heino (t.v.) önskar att fler ungdomar skulle söka sig till fiskeriutbildningen. – Här kan man lära sig allt från fiskfångst och odling till fiskförädling och fiskförsäljning, säger hon. Mäntysalo är intresserad av bland annat produktutveckling. Bild: Tuuli Meriläinen.

Den 6 april kan man köpa bland annat rökt regnbågslax och strömming i ”Fiskeriskolans” butik då elever öppnar popup-butik klockan 10–17.

Nästa vecka blir en bråd vecka för Johanna Mäntysalo och Leevi Suonpää, som under ledning av fiskförädlingens lektor Riikka Heino ska tillverka alla fiskprodukter för skärtorsdagens popup-butik. Butiken öppnar för en dag i den butikslokal som i många omgångar tidigare fungerat som fiskbutik nedanför Livia, men nu stått tom sedan årsskiftet.

– Vi säljer varmrökt, kallrökt regnbågslax och gravad regnbågslax, senapsströmming, vitlöksströmming och skolans klassiska källarströmming samt fiskbiffar gjorda av gädda och abborre, berättar vuxenstuderande Mäntysalo som kläckte idén till popup-butiken.

Popup-butiken fungerar som elevernas examenstillfälle

Större delen av fisken kommer från skolans egna odlingar och eget fiske, och en del av den vilda fisken har Mäntysalo själv varit med och fångat. Popup-butiken fungerar som elevernas examenstillfälle och de ska själva, förutom tillverka produkterna, också sälja dem. Ännu är det ännu mycket att ställa i ordning och bland annat förpackningspapper och plastkassar ska införskaffas.

– Till våra studier hör också att prissätta produkterna, och det gör vi tillsammans med vår lektor Heino, säger Mäntysalo som både blir fiskare och fiskförädlare i och med sitt examenstillfälle på skärtorsdagen.

Priserna i popup-butiken kommer att vara i linje med de genomsnittliga priserna på fiskprodukter ute i handeln och man kan man betala med bankkort eller kontanter.

– Ta gärna egen shoppingkasse med, vi är en ekologisk skola, säger Heino.

Produktutveckling intresserar

Mäntysalo som är vuxenstuderande tycker att utbildningen har varit mycket intressant och produktutveckling är en sak som intresserar henne.

– Jag har under mina studier bland annat tillverkat en kräm gjord av varmrökt id kryddad med vilda örter som till exempel nässla, rölleka och hallonblad som passar perfekt till exempel i smörgåstårtor, berättar hon. Men det är inte säsong för id just nu så den finns tyvärr inte i butiken.

En skylt med butikens öppettider kommer att finnas uppe vid Skärgårdsvägen under skärtorsdagen och broarbetet ska inte förhindra att man svänger av ner till Livia.

Tuuli Meriläinen

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*