Prioriteringar

Heikki InkariDen kommunala ekonomin har som bekant speciellt på sistone haft det tufft i flera kommuner.

I fjol räddade det statliga coronastödet många kommuners ekonomi. I år ser läget mycket dystrare ut. Beslutsfattarna blir tvungna att göra svåra val. Jag känner stor respekt för personer som ger sig in i kommunalpolitiken och som ger av sin tid för att sköta gemensamma frågor.

I grova drag kan man dela in samhället i tre åldersgrupper. Barn och unga är vår framtid. Att satsa på dem ger på lång sikt god avkastning.

En bra barnpolitik ger kommunen nya skattebetalare, och även om kostnaderna för utbildning och annat som barn och unga behöver känns i kommunens plånbok, så skapar sådant framtid. I Pargas är bland annat satsningen på ett nytt skolcenter något som en livskraftig kommun behöver.

De i arbetsför ålder har en nyckelroll. En bra näringslivspolitik, service, infra och miljö skapar tillsammans med en kostnadseffektiv kommunalpolitik en positiv spiral med vilken man lockar till sig nya invånare i arbetsför ålder.

Den här gruppen är speciellt viktig med tanke på kommunens nuvarande livskraft. Den arbetsföra befolkningen är en grupp, som i hög grad klarar av att sköta sin egen intressebevakning.

Den tredje gruppen är de äldre, som oftast redan har gjort sin insats i arbetslivet och därmed också bidragit till skatterna.

I Pargas ändras befolkningsstrukturen i snabb takt i och med att de äldres relativa och också absoluta antal ökar kraftigt.

Det är allas vår uppgift att bevaka den här gruppens intressen.

Nu är det tid att se till att hemvården för de äldre samt tillgången till institutionsvård och dess kvalitet uppmärksammas.

Institutionsvårdens vårdardimensionering får inte leda till en underbemannad hemvård.

De här frågorna har diskuterats mycket i offentligheten. Tråkigt nog har pratet inte alltid lett till någon klar förbättring.

Förebyggande åtgärder är nästan alltid de effektivaste.

Att hälsa, funktionsförmåga och välmående främjas på ett bra sätt betalar sig effektivt tillbaka.

En bra kanal för det här är äldrerådet, vars verksamhetsförutsättningar och inflytande bör främjas.

Vi har ett kommunalval framför oss. Ett samhälle kan i hög grad bedömas enligt hur det värdesätter de äldre och sköter om seniorernas välmående.

Kom ihåg det här då du går till valurnan.

Jag hoppas att så många som möjligt av de nya fullmäktigeledamöterna beaktar förändringen i samhällsstrukturen och de äldres välmående.

Vi behöver kommunala beslutsfattare som kan sin sak.

Grunden för all välfärd är dock en hållbar och ansvarsfullt skött ekonomi.

Det finns ingen bottenlös kassa och därför hör det också till en balanserad ekonomi att hålla efter kostnaderna. Med rätta prioriteringar lönar det sig att satsa på de äldres välmående.

Heikki Inkari

ordförande för Eläkeliitto i Pargas

Översättning: Carina Holm

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*