Projektet ”Mitt drömjobb” nu också som fotoutställning

MittDrömjobbWebb
Personer med funktionsnedsättning fick prova på sina drömjobb under ett fotograferingsprojekt. Nu ställs fotografierna ut i Gamla Kommunalstugan.
Vid Kårkullas serviceenhet Mocca började man för cirka ett år sedan fundera på drömmar av olika slag. För många kan det vara svårt att få sina drömmar att gå i uppfyllelse, och om man har en funktionsnedsättning så kan det vara omöjligt att få jobba med det man helst av allt skulle vilja göra.
Under projektet ”Mitt drömjobb” var det fritt fram att drömma och man fick också testa på sitt drömjobb. Projektet resulterade i en väggkalender och i en fotoutställning. Tolv arbetstagare vid servicenheten hade möjlighet att bli fotograferade när de provar på sitt drömyrke. Först gjordes kalendern för år 2015 och nu ställs fotografierna ut i Gamla Kommunalstugan. Utställningen pågår fram till den 12 april.
Den projektanvariga handledaren Charlotta Palander säger att slutresultatet blev bättre än vad de hade förväntat sig.
– Vi blev väldigt väl mottagna på alla tolv arbetsplatser. Visst krävdes det en viss övertalningsförmåga först för att få alla arbetsplatser att ta emot oss, men när vi väl var där blev vi vänligt och fördomsfritt mottagna. Rekvisita som till exempel uniformer fick vi oftast låna från arbetsplatsen.
De tolv deltagarna är också glada över att de har fått medverka i det här projektet. De som deltog är mellan 20 och 60 år och har olika typer av funktionsnedsättningar.
Niklas Laulajainen fick under en eftermiddag vara DJ på Club Frendi i Pargas.
– Det har alltid varit min dröm att få vara DJ. Jag lyssnar hela tiden på musik, all sorts musik. Mest dansband, pop och rock. Mitt favoritband är det israeliska bandet Infected Mushroom som spelar elektronisk trans och psykedelisk musik. Det var roligt att få prova på DJ-jobbet, men det finns nog nackdelar med det jobbet också. Man måste ju jobba på nätterna. Det gick bra att bli fotograferad, jag är stolt över mitt arbete.
Eva Koivisto provade på att jobba på Folkhälsans daghem Bantis som barnträdgårdslärare. Hon har jobbat lite med barn tidigare, ibland brukar hon vara barnvakt för DUV (Föreningen för De utvecklingsstördas väl i Finland).
– Jag berättade en saga om en snigel, barnen fick namnge snigeln. Den fick namnet Niko Nyberg. Jag tycker om att sjunga och läsa sagor för barnen. Jag var nog lite spänd först, men det gick bra efter ett tag. Jag tycker inte om att bli fotograferad, men jag blev snabbt van vid kameran.
Marjut Laaksonen fick prova på att vara florist vid blomsterhandlen Flowers & Fantasy.
– Det var riktigt roligt, ända sedan jag var barn har jag velat sälja blommor. Min favoritblomma är Pelargon. Den är fin och så håller den sig länge, den får jag att växa bra. Jag är inte så nöjd med mina egna bilder, men de andras tycker jag är fina.
Koivisto instämmer att det är lättare att tycka att de andras bilder är fina, man blir själv lätt kritisk mot sina egna foton.
– Men hela projektet var roligt, vi skrattade jättemycket, säger Koivisto.
Marina Saanila