PSG fick besök av vänelever från Belgien – ”Människorna är ganska blyga här”

elever
Belgiska gäster. Sammanlagt 12 ungdomar som deltar i det Erasmus+- finansierade ungdomsutbytet besökte tillsammans med sina två lärare Pargas. Här utanför Brava lärcenter. Bild: Malin Johansson.

Inom ramen för Pargas svenska gymnasiums Erasmus+-projekt besökte tolv belgiska elever och två lärare Pargas den 8-12 november.

PSG är känd för sina långvariga, internationella kontakter och för en vecka sedan var det dags för det årliga besöket från PSG:s vänskola i Kelmis, Belgien. Sammanlagt 12 ungdomar som deltar i det Erasmus+- finansierade ungdomsutbytet besökte tillsammans med sina två lärare Pargas. Eleverna går i den tvåspråkiga skolan César Franck Athäneum. I Pargas har eleverna fått bekanta sig med det nya skolhuset Brava och deltagit i lektioner i tyska, franska och engelska. På programmet stod också en guidad rundtur i Pargas och Åbo.

PK:s reporter fick följa med på en lektion i engelska där de belgiska väneleverna höll en frågesport för några gymnasieelever i lärcentret Brava.

“Vi är stolta över våra pommes frites”

Elaine Kreusen (15) var en av de belgiska gästerna som höll i trådarna för frågesporten. En av frågorna som pargaseleverna skulle svara på var ”vilken maträtt är belgarna kända för”. Det rätta svaret är givetvis belgiska pommes frites, som många menar att kommer just från Belgien.

– Vi är stolta över våra pommes frites och äter de minst en gång i veckan, säger Kreusen.

Eleverna i PSG blir även upplysta om att det finns över 1500 olika ölsorter i Belgien, att chokladen i Belgien är i en klass för sig och att det tre officiella språken är nederländska, franska och tyska.
16-åriga Zadok Amponsah har franska som modersmål och det är första gången han besöker Finland.

– Jag gillar människorna, men det är ganska kallt här, säger han.

vänelev
Vänelev. Zadok Amponsah är första gången i Finland. Bild: Malin Johansson.

Bastu och dopp i havet

Amponsah berättar att de på torsdagen besökte Nagu där alla gäster fick möjlighet att gå i bastu och simma i det åttagradiga vattnet. Amponsah gillade att bada bastu. Diego Mistoclie är också 16 år och även han har franska som modersmål. Det är också första gången han besöker Finland.

– Människorna är ganska blyga här, säger han.

Mistoclie är fascinerad över hur modernt och fint skolcenter Brava är och konstaterar att hans skola i Kelmis är lång ifrån lika modern. Han gillade besöket i Helsingfors och berättar att det imorgon blir program med den egna värden – vad exakt vet han inte ännu.

Sara Mattjus går på årskurs ett i PSG och fungerar som värd för en av de belgiska gästerna. Hon säger att allt har gått bra utan några större kulturkrockar.

– Det som har förvånat min belgiska gäst är att skolmaten här i Finland är gratis.

elever
Gemensam lektion. Estelle Nicolaes (t.v.), Tindra Gustafsson, Odelia Bäcklund och Sara Mattjus. Bild: Malin Johansson.

Lång tradition av internationellt utbyte

Tove Söderman är lärare i engelska i PSG och hon berättar att skolan har en lång tradition av internationellt utbyte och redan år 1998 besökte man Belgien för första gången. Sedan blev det en paus fram till år 2010, men sedan dess har den internationelle verksamheten pågått utan avbrott. För åren 2022-2027 har PSG beviljats ackreditering, vilket betyder att man har garanterats Erasmus-finansiering under dessa år. För att beviljas ackreditering måste skolan uppfylla Erasmusprogrammets kriterier för ordnandet av internationell verksamhet.

– I över 10 års tid har jag samarbetat med olika lärare vid skolan i Kelmis, säger Söderman och förklarar att det under årens lopp har uppstått många vänskapsrelationer mellan både lärare och elever.
Ett viktigt stöd för den internationella verksamheten har också varit det årliga bidraget från stiftelsen Pargas Svenska Samskolas Minne sr som skolan årligen fått motta. Söderman håller i trådarna för den internationella verksamheten tillsammans med lärarna Sara Enroth-Nyman och Johan Ström.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*