Rantala belyser livet längs stränderna

Björn ”Nalle” Rantala. Foto: Privat.
Björn ”Nalle” Rantala. Foto: Privat.
 
Björn ”Nalle” Rantalas senaste bok Livet längs stränderna utkom under senhösten och är hans tredje i ordningen. Liksom i de tidigare böckerna Från pråmkarl till matros (2010) och Pråmskepparen Kråkskärn och andra berättelser (2013) är det skrönor och berättelser som är delvis sanna, delvis långt ifrån som betas av.
Intresset för skrivandet vaknade i medlet av 1990-talet och sedan Rantala gick i pension 2004 har det nu blivit tre böcker på eget förlag samt medverkan i några av Åbolands litteraturförenings antologier.
I de två tidigare böckerna handlade det mesta om livet till sjöss, men nu befinner sig ”berättaren” rätt så stadigt på land. Dialekt och mer städat språk varvas om vartannat och den som bekantat sig med Rantalas två tidigare böcker vet vad som komma skall på de följande 186 sidorna och 27 berättelserna. Boken faller inte nödvändigtvis alla i smaken, det måste medges.
Rantalas bokpärm-web
Det är färggrant, levande, tidvis fuktigt och aldrig långt till skratt – särskilt om man har upplevt det tidsepok som beskrivs i boken, det vill säga 1950-talets Pargas med sina stränder. En del av berättelserna hänger ihop med andra berättelser medan vissa är helt fristående. Rantala var själv en ung gosse på den tiden, född 1939 som han är, men allting är inte självbiografiskt – eller ens sant för den delen. Konstnärlig frihet kan man också kalla det. De egna illustrationerna åskådliggör berättelserna och karaktärerna.
Rantala har gett ut alla tre böcker på eget förlag och liksom den föregående boken kan också Livet längs stränderna (2015) köpas i bokaffären Booklet på Strandvägen.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi