Rävsundsbrons hängstag är tillräckligt hållbara

en bro och en hastighetsmätare
Man behöver inte byta ut övriga hängstag på Rävsundsbron i nuläget. Foto: Mikael Heinrichs

I juli–augusti ska rosten avlägsnas från hängstagens nedre ändar och de ska målas om.

Ett hängstag i dåligt skick byttes ut på Rävsundsbron i början av maj. Det lösgjorda hängstaget transporterades till Tammerfors tekniska högskola, där dess hållbarhet provdrogs i laboratoriet.

Utifrån en bedömning av hållbarheten hos hängstaget som var i dåligt skick kunde man bättre bedöma även andra hängstags skick. På basis av resultaten av provdragningen var hängstaget tillräckligt hållbart och därmed finns det inget omedelbart behov av att byta eller förstärka andra hängstag.

I juli–augusti ska rosten avlägsnas från hängstagens nedre ändar och de ska målas om. Efter att rosten har avlägsnats ska man också kontrollera skicket på hängstagens trådar, eftersom trådarnas skick har en betydande inverkan på hängstagens bärförmåga.

Avlägsnandet av rosten från hängstagen och målningsarbetet som sker under sommaren kommer inte att medföra betydande olägenheter för trafiken. Körfälten kommer inte att begränsas och hastighetsbegränsningen kommer inte att sänkas på grund av arbetet. Vägtrafikanter bör trots allt iaktta försiktighet så att det är tryggt att arbeta på bron.

PK

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*