Renässans för biljarden i Pargas

Vid disken. Jens Eriksson, Mathias Willstedt och Johan Sjödahl på åskådarplats vid bardisken. Foto: Kim Lund
Pargas biljardförening hoppas på nya medlemmar och ordnar Pargasmästerskapstävlingar den 7 januari i bowlinghallen. Tävlingen fungerar samtidigt som rekryteringstillfälle.
Legendariska Bock-Plasts gamla industrihall i Simonby inhyser numera bland annat Pargas biljardförenings klubblokal. Den karga miljön till trots är interiören mysigt inredd med bardisk, höga barstolar och en liten soffgrupp. Här spelar föreningen sina hemmamatcher i Åbonejdens poolliga och här samlas medlemmarna för att spela och umgås.
Biljarden i Pargas hade sin glansperiod under slutet av 1980-talet och 90-talet. Man spelade i ligan och i Tommys pub. När puben stängde i början av 2000-talet fanns det ingen riktig spellokal och många lade köerna på hyllan.
Det var först när bowlinghallen med biljardbord öppnade år 2012 som det gamla gänget kom ihop sig igen.
– Det var en fantastisk stämning och vi hade en otrolig drive. Alla var helt kanon med på det, säger lagkaptenen Jesper Jakobsson.
Ett år senare gick man med i poolligan på nytt och år 2014 grundades Pargas biljardförening.
Framgångarna i ligan har inte låtit vänta på sig. På två säsonger har laget Par Rocks avancerat från division till två till mästerskapsserien där motståndet är väldigt tufft.
– Där finns spelare som är på en riktig hög nivå, men det bara triggar oss att träna ännu hårdare. Men vi känner ingen press, viktigast är att det är roligt
– Biljard är en gentlemannasport där alla respekterar varandra. Du kan lära dig spelet på en timme, men att bemästra det tar en livstid, säger Jakobsson.
Koncentration. Johan Sjödahl fokuserar på det väsentliga. Foto: Kim Lund
En av veteranerna i Pargas biljardkretsar är Tony Hellström. Nästa år firar han 30-årsjubileum som spelare. En del av charmen är att man hela tiden lär sig något nytt, säger han.
– Bollarna är runda och man lär sig aldrig tillräckligt. Nu har det blivit en hobby inom familjen och mina söner spelar också. Men de får nog spela lite mera innan de vinner farsan.
Föreningen tar gärna emot nya medlemmar och den 7 januari ordnas Pargasmästerskapen i bowlinghallen. Då finns det möjlighet att bekanta sig med sporten och spelarna ger information om biljard och om föreningen.
– Vi hoppas få igång juniorverksamheten och öka intresset för biljard, säger Jakobsson.
Matcherna streamas live via föreningens nya webbplats www.pargasbiljard.com där det finns mera information om föreningen och om biljard som hobby.
I biljardlaget spelar förutom Hellström och Jakobsson, Jens Eriksson, Mathias Willstedt, Johan Sjödahl, Dennis Hellström, Kristian Aaltonen, Richard Malm samt Svante Bergman som reserv.
Kim Lund
kim.lund@aumedia.fi