Resebyrån Forte flyttar till S:t Karins

Jobbar på. Anita Fortelius-Ranta och Sanna Eriksson på resebyrå Forte flyttar, men verksamheten fortsätter i samma utsträckning som förr. Foto: Mikael Heinrichs
Resebyrån på Köpmansgatan håller öppet sista dagen i morgon. Redan på måndag öppnar man på ny adress i S:t Karins.
– Först och främst handlar det om att huset där vi nu finns ska rivas. Den exakta tidtabellen är oklar, men i de första diskussionerna i fjol talades det om februari och vi började direkt se oss efter andra alternativ. Vi vill absolut finnas i gatuplan, men hittade inget lämpligt. Till exempel f.d. postkontoret är alldeles för stort för oss, säger Anita Fortelius-Ranta som äger resebyrån.
Det senaste budet är att huset sannolikt rivs någon gång i höst.
– Vi hade nog gärna blivit kvar i Pargas, men till exempel en annan lokal på Köpmansgatan känns inte så lockande om det blir en enda stor byggarbetsplats. Vi råkade få ögonen på den här lokalen i S:t Karins och har faktiskt en hel del kunder också där, så valet föll på den. S:t Karins ligger trots allt längs många Pargasbors arbetsresa, påpekar Fortelius-Ranta.
Med tanke på att det är affärsresenärerna som utgör det största kundsegmentet för resebyrån spelar det ingen större roll var man fysiskt befinner sig. De sköter nämligen sina ärenden per e-post.
– Säkert skulle det vara förmånligast att göra som de flesta andra resebyråer till exempel i Åbo gjort, det vill säga flytta upp i våningarna ovanför gatuplan. Men jag är kanske så gammalmodig att jag ännu vill ha den direkta kundkontakten också, säger Fortelius-Ranta.
Personalen är tre till antalet. Förutom Fortelius-Ranta jobbar Sanna Eriksson och Sari Laaksonen på resebyrån.
Att Axxells turismutbildning flyttar till Åbo till hösten är inte något som spelar in i beslutet. Resebyrån och skolan har haft ett visst samarbete också på senare år, men det var intensivare förr.
– Då vi fanns i grannlokalen som var större hade vi ett klassrum för flygbokningar på andra våningen, men samarbetet har varit mindre omfattande. Deras flytt har inget med vår flytt att göra, säger Fortelius-Ranta som startade upp resebyrån WK i Pargas år 1997. 2003 köpte hon upp deras verksamhet och bytte namn till det nuvarande.
Forte kommer fortsättningsvis att hålla fast vid sin svenskspråkiga service och sina uppskattade gruppresor med egna guider på både svenska och finska.
– Vi har fulla resebyrårättigheter och säljer allt – förutom bussbiljetter. Flyg, tåg, båt, paket, skräddarsydda upplevelser, charter … Allt går att ordna, säger Fortelius-Ranta.
Hur ser egentligen framtiden ut för resebyråbranschen?
– I dag anlitar faktiskt också yngre igen resebyråer. Det vi erbjuder är att vi fixar saker då det inte går som planerat, till exempel då det blir ändringar i planerna på grund av orsaker man inte kunnat förutse. Då det blir snöstorm i Istanbul, ett askmoln dyker upp eller något annat gör att resenärer blir strandsatta eller tvingas fundera om ringer vi upp våra kunder och fixar så att de så smidigt som möjligt kommer vidare. “Internet” ringer inte upp dig, trots att flygbolagen förstås har en viss skyldighet att boka om – men då blir resvägen inte nödvändigtvis den lämpligaste för kunden, säger Fortelius-Ranta.
– För många är det just tiden som man inte har som gör resebyrån lockande igen. Alla har helt enkelt inte själv tid att försöka leta fram de allra förmånligaste i flera timmars tid, säger Sanna Eriksson.
– En vanlig missuppfattning är också att man tror att det blir billigare att resa i stor grupp, men i själva verket är det förmånligaste sättet att resa två personer och kunna boka ett år på förhand, säger Fortelius-Ranta.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi