Röda Korset har en unik kedja

Foto: Mikael Heinrichs I knutarna. Andreas von Weissenberg har fortfarande många bekanta i Pargas efter att ha gått i skola här i många år. Måndagens Spiker-evenemang blev ett kärt återseende. Foto: Mikael Heinrichs.
I knutarna. Andreas von Weissenberg har fortfarande många bekanta i Pargas efter att ha gått i skola här i många år. Måndagens Spiker-evenemang blev ett kärt återseende. Foto: Mikael Heinrichs.
Andreas von Weissenberg, chef för internationell katastrofhjälp på Röda Korset i Finland, gästade Pargas på måndagen. Han talade på Spiker-aftonen om bland annat flyktingkrisen.
Det är inte första gången Andreas von Weissenberg ger en presentation av det här slaget, långt ifrån. Men det är första gången på länge han gör det i Pargas, där han gått i skolan.
– Att det är länge sedan jag varit i Pargas märkte jag då jag frenetiskt började blinka i god tid innan Kalkvägskorsningen bara för att inse att där finns en rondell, skrattar han avväpnande.
Han har framför allt märkt av att intresset för Röda Korset i Finland och deras internationella arbete har ökat märkbart i och med att man nu har världens problem ganska nära inpå. Förr tänkte man att ”jaha, ska vi igen prata om nånting som är där långt borta”, men nu är folk intresserade på ett helt annat vis. Samma sak gäller viljan att hjälpa till.
– Hungerdagsinsamlingen slog rekord i år och sedan augusti har 8 000 nya frivilliga kommit med i Röda Korsets verksamhet. Då vi har omkring 30 000 aktiva från förr har en ökning på 25–30 procent inte gått obemärkt förbi, på gott och ont. Folk har förväntningar och kan bli besvikna då det tar tid för oss att vara i kontakt med alla som anmält sig, säger von Weissenberg.
Han tror att viljan att hjälpa är en del av den finländska folksjälen. Här har alltid funnits en stark talkoanda och alla högljudda kritiker har i viss mån till och med väckt en motreaktion hos folk som med att hjälpa till vill visa att de åtminstone inte står för de negativa synpunkter som förts fram.
Från och med maj i år har von Weissenberg varit chef för den internationella krishjälpen. Innan det jobbade han som koordinator i Kuala Lumpur.
– Mitt jobb nu går ut på att hållas ständigt uppdaterad om vad som händer i världen. Det är mycket som händer som aldrig når över nyhetströskeln i Finland: just nu har vi kolera och burundiska flyktingar i Tanzania, torka i Etiopien, jordbävningar i Afghanistan och Pakistan …
En annan uppgift är att koordinera de beredskapsstyrkor som finns här hemma. Det handlar om en unik beredskap på sammanlagt 1 200 biståndsarbetare för internationella uppdrag som FRK har utbildat under årtionden med tillhörande fältsjukhus och -kliniker. Bland alla 189 länder där Röda Korset har verksamhet har Finland den största biståndsarbetarreserven.
– Det ska nog mycket till för att min telefon inte skall sjunga och spela då det är jordbävning någonstans i världen.
Det är förstås en sak att få själva informationen, en annan att analysera den och förhandla med andra parter och internationella nätverk. Nog är det 24/7, jo, vi lever trots allt i en ganska stor värld och det händer mycket.
Hur orkar du?
– Jag brukar ofta beskriva mitt jobb som en pappersvändare på huvudstabsnivå, medan det på ett helt annat sätt är tungt att vara på plats i själva hjälpsituationen där det händer, vilket jag också varit tidigare. Man kan inte klaga då mitt jobb handlar om att lägga upp en budget eller planera olika insatser.
Röda Korset – och Röda halvmånen – bildar i själva verket en enorm hjälpkedja ända från Syrien fram till destinationslandet för de som tvingats fly sitt hemland.
– Syriens Röda halvmåne är med hästlängder den största hjälporganisationen i landet. 60 procent av den hjälp som FN levererar dit distribueras av Syriens Röda halvmåne som är fullständigt central för att någonting över huvud taget skall fungera i landet.
En asylsökande som kommer till Finland kan ha fått hjälp av syriska Röda halvmånen, turkiska Röda halvmånen, grekiska Röda korset ända fram tills hen kommer till Finland och en mottagningscentral som drivs av Röda Korset i Finland.
Röda Korset har gått som en röd tråd igenom von Weissenbergs liv sedan han i början av 1990-talet under gymnasietiden var med sin far på ett uppdrag i Sri Lanka.
– Min farfar var ju också aktiv inom lokalavdelningen i Kimito i årtionden, men det var antagligen under farsans uppdrag i Sri Lanka för internationella Röda Korset som det klarnade för mig att det här var något jag verkligen ville göra.
Åldersgränsen för att söka till beredskapsstyrkorna är 25 år och medelåldern 32. Därför fick von Weissenberg finna sig i att göra en tioårig ”avstickare” som journalist innan det.
– Jag åkte ut på mina första internationella uppdrag för Röda Korset 2006 och har varit anställd på heltid av dem sedan 2007.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi